Home » Wat is Google Stadia – hoe werkt het, wat kost het?
Cloud gaming Google Stadia

Wat is Google Stadia – hoe werkt het, wat kost het?

Wat is Google Stadia?

Oké, je hebt gelezen over Cloud Gaming en Google Stadia en het lijkt je wel interessant om te kunnen gamen zonder dat je dure hardware moet aanschaffen. Maar wat heb je nu precies nodig om gebruik van Google Stadia te kunnen maken, wat kost Google Stadia en welke abonnementen zijn er? En moet je nu wel of geen Chromecast kopen om gebruik van Google Stadia te maken?

In dit informatieve artikel leggen we het je allemaal uit. We behandelen de volgende vragen:

Wat is Google Stadia?

Google Stadia is een cloud-gaming service waarbij games rechtstreeks kunnen worden gespeeld via internet zonder dat ze hoeven te worden gedownload naar (geïnstalleerd op) een console of (game)pc. De games draaien op de servers van Google, en het verloop van de game wordt via een video-stream naar het apparaat waarop de gamer speelt gestuurd. Input van de gamer wordt naar de servers van Google gestuurd en daar verwerkt.
Het voordeel van het gebruik van Cloud gaming diensten is dat je zelf geen dure hardware zoals een game pc of game console hoeft aan te schaffen. Het zware werk wordt gedaan op de servers van Google. Ook alle updates worden door Google geregeld. Het enige wat jij hoeft te doen is gamen.

Wil je meer weten over hoe Cloud Gaming (en dus Google Stadia) werkt, lees dan ons artikel over Cloud Gaming.

Wat heb je nodig voor Google Stadia?

Google Stadia kun je spelen op je pc of laptop, op je smartphone of – en dat geeft natuurlijk de beste game-ervaring – op je TV. We lichten hieronder alle mogelijkheden toe. Maar vanaf welk device je ook speelt, je hebt altijd een Stadia account nodig. En in de praktijk zal je meestal ook een game controller gebruiken om te gamen. Voordat we in gaan op het gebruik van Stadia op de verschillende devices, leggen we eerst wat uit over het aanmaken van een Stadia account en over het gebruik van controllers met Stadia.

Google Stadia account aanmaken

Google Stadia - account aanmaken

Wil je een stadia account aanmaken dan kun je het best de Android Stadia app of de iOS Stadia app installeren op je telefoon. Vervolgens start je deze app en volg je de aanwijzingen. Het allerlaatste scherm bij het aanmelden is het aanmeldscherm voor een proefperiode van drie maanden Stadia-Pro. Of van drie maanden als je gebruik maakt van Google One. Waarschijnlijk mis je hier een “Overslaan” button of een kruisje: dat is er niet. Je moet de proefperiode uitproberen. Kijk bij de veel gestelde vragen over Google Stadia hoe je dit abonnement beëindigt.

Om een Stadia account aan te kunnen maken moet je wel een Google account hebben. Heb je deze nog niet, maak die dan eerst aan. Je kunt deze link gebruiken om je aan te melden bij Google.

Welke controller met Google Stadia gebruiken?

Je vraagt je waarschijnlijk af welke controllers geschikt zijn om met Google Stadia te gebruiken. Wat dat betreft hoef je je geen zorgen te maken, want Stadia ondersteunt een hele reeks aan controllers. De kans is dan ook best groot dat je al een controller hebt waarmee je op Stadia kunt spelen. Want onder de compatible controllers bevinden zich onder andere:

  1. De Xbox One en
  2. De Xbox One Elite controller
  3. De PlayStation DualShock 4 Controller
  4. De Switch Pro controller

De manier waarop deze controllers met Stadia verbinden hangt af van de situatie en op welk device je speelt. Dit kan bluetooth zijn of USB, en wel of niet via je telefoon lopen. Compleet overzicht van de controllers en de verschillende verbindingsmogelijkheden.

De controller moet eerst via de Stadia app ingesteld worden om met Stadia gebruikt te kunnen worden. Vervolgens kun je de controller pairen met het device waarop je speelt. Speel je bijvoorbeeld op je TV-scherm met behulp van een Chromecast Ultra, dan koppel je eerst de controller aan de Ultra met behulp van de koppelcode.

Google Stadia controller

Google Stadia controller

Naast deze controllers is er de dedicated Stadia controller van Google zelf. De Stadia controller gebruikt (als enige controller) WiFi om rechtstreeks met de games op de Google servers te verbinden. Deze controller beschikt over de klassieke dual joystick, D-pad, face button en en shoulder button layout waarmee deze het meest lijkt op de DualShock 4 controller.

Google Stadia op je TV spelen

Om Google Stadia op je TV te spelen heb je de volgende mogelijkheden:

  • Op een TV met Google TV, Android TV of LG webOS
  • Op een TV met een aangesloten Chromecast met Google TV of een Chromecast Ultra

Kort gezegd komt het hier op neer dat je over een TV met Google TV / Android TV of LG webOS moet beschikken, en anders een Chromecast met Google TV of een Chromecast Ultra moet aanschaffen om Google Stadia op je TV te spelen. De duurdere Chromecast met Google TV beschikt, zoals de naam al zegt, over het besturingssysteem Google TV. Je kunt daar meer mee doen dan streamen en gamen. Zie hiervoor ons artikel over de Chromecast met Google TV.

Heb je een TV met een van de hierboven genoemde besturingssystemen, dan kun je hierop de Google Stadia app installeren. Vervolgens start je de app, je logt in met het juiste Stadia (Google) account en je verbindt je controller. Je kunt nu spelen!

Voor de Chromecast met Google TV geldt eigenlijk hetzelfde, met het verschil dat je de app op deze Chromecast installeert en niet op je TV.

Chromecast Ultra instellen

Om via de Chromecast Ultra op het scherm van je TV te spelen, moet je eerst je controller pairen met de Chromecast Ultra. Vervolgens start je op je telefoon de Stadia app, en verbind je met de Chromecast Ultra. Je kunt nu spelen!
Het is sterk aan te raden om de Chromecast Ultra via een ethernet-kabel met je router / internet te verbinden voor de beste game ervaring.

Google Stadia op je telefoon spelen

Om Google Stadia op je telefoon te spelen installeer je op een compatible Android toestel de Stadia app (Lijst van van compatible telefoons). Op een iOS apparaat is geen app beschikbaar om Stadia mee te spelen (er is wel een app waarmee de instellingen beheerd kunnen worden). Toch is het wel mogelijk om via iPhone of iPad op Stadia te spelen. Dat kan door via de Safari browser naar Stadia.com te gaan.

Heb je een Stadia account en is de app geïnstalleerd, dan kun je al games spelen. Er zijn daarbij 2 mogelijkheden:

  1. Met behulp van de virtuele gamepad
  2. Met behulp van een game controller

Waarschijnlijk zal je in de praktijk een game controller willen gebruiken. Er zijn handige houders te koop die je aan je controller klikt en waarin je je telefoon kunt plaatsen. Je hebt dan beiden handen vrij om de controller te bedienen, zonder dat je de telefoon ergens tegenaan hoeft te zetten.

Wat kost Google Stadia? Welke abonnementen zijn er?

Google stadia kost € 9,99 per maand als je gebruik maakt van Stadia-Pro. Stadia-Pro geeft je het recht om onbeperkt gebruik te maken van het game-aanbod van de Stadia gamestreamingdienst. Je kunt het Stadia-Pro abonnement op ieder moment stopzetten en weer activeren. Als je voor het eerst een Stadia account aanmaakt, krijg je (verplicht) een maandabonnement op Stadia-Pro ter kennismaking. Voor het einde van die maand krijg je een bericht zodat je het abonnement op tijd kun opzeggen als je dat wil.

Wil je geen vast abonnement, dan kun je games per stuk kopen en alleen die games spelen. Mocht je je afvragen waarom je dit zou willen in plaats van het gebruik van een eigen game console of game pc, check dan ook ons artikel over Cloud Gaming.

Welke Chromecast heb ik nodig voor Google Stadia?

Je hebt een Chromecast nodig om Google Stadia op je TV te kunnen spelen, als je TV hier zelf niet geschikt voor is. Heb je een TV met Google TV, Android TV of LG webOS, dan is je TV geschikt voor Google Stadia en heb je geen Chromecast nodig.
Is je PC niet geschikt, dan heb je de keuze uit twee Chromecast modellen: de Chromecast met Google TV of de Chromecast Ultra. Welke van deze twee je moet kiezen hangt een beetje af van je eigen voorkeur. Bij gebruik van de Chromecast Ultra heb je ook je telefoon nodig omdat daar de app op staat waarmee je de spellen start en waarmee je de controller connect. Bij de Chromecast voor Google TV staat de app op de Chromecast en is geen TV nodig. Verder is het connecten van de controller eenvoudiger bij gebruik van de Chromecast voor Google TV.

Combi-deal Chromecast Ultra en Stadia controller

De Chromecast Ultra is alleen te koop in combinatie met een Google Stadia controller. Dus heb je al een controller dan wil je die misschien wel gebruiken, en betaal je eigenlijk teveel. In dat geval is een Chromecast met Google TV misschien een betere keuze. Je kunt dan ook gebruik maken van de uitgebreidere mogelijkheden die dit streaming device biedt.

Mocht je je afvragen of ook oudere Chromecast modellen geschikt zijn om met Google Stadia te gebruiken, het antwoord daarop is nee. Deze modellen kunnen geen 4K content afspelen, en bovendien zou de processor van deze versies waarschijnlijk oververhit raken bij gebruik van Google Stadia.

Google Stadia game aanbod

In een complete handleiding over Google Stadia mag het beschikbare game aanbod natuurlijk niet ontbreken. Dit aanbod is groot en groeit nog gestaag. In het aanbod bevinden zich grote titels zoals Cyberpunk 2077, Baldur’s Gate 3 (Early Access), Resident Evil Village, Assassin’s Creed Valhalla en Hitman 3.
In eerste instantie had Google een eigen game studio opgericht om exclusieve games voor de Stadia uit te brengen, maar hier zijn ze mee gestopt.

Een compleet overzicht van alle beschikbare games vind je hier.

Reageren

Klik hier om te reageren