Home » Wat is Cloud Gaming?
Cloud gaming

Wat is Cloud Gaming?

Cloud Gaming - Microsoft xCloud
Cloud Gaming - Nvidia Geforce Now

Cloud gaming is een variant op cloud computing waarbij games niet op de eigen pc, game console of mobile device draaien, maar op servers die ergens anders (remote) staan en via het internet (de cloud) bereikbaar zijn. Cloud Gaming diensten zijn een logisch vervolg op video on demand en muziek streaming diensten als Youtube, Netflix en Spotify. 

Andere benamingen voor Cloud Gaming zijn Gaming on Demand of Game Streaming. Cloud Gaming is niet hetzelfde als online gamen. Iedere game die online gespeeld wordt met en tegen andere gamers is een online game. Cloud Gaming is een nieuwe vorm van online gamen. Maar biedt Cloud Gaming voordelen ten opzichte van traditioneel online gamen?

Het voordeel van Cloud Gaming

Cloud gaming - game streaming

Je stopt een disk in je game console of download een game naar een harde schijf om te gaan gamen. Hoe je game er uit ziet en presteert wordt bepaald door de (grafische) processoren waarover je hardware beschikt. Bij Cloud Gaming werkt dat anders.

Het grote voordeel van Cloud Gaming is dat de gamer zelf geen pc of laptop met zware grafische mogelijkheden hoeft aan te schaffen, of een game console zoals een Xbox of Playstation. Dat komt in de eromdat de grafische berekeningen die normaal gesproken door de videokaart van de (spel)computer worden uitgevoerd, nu door de servers van de leverancier van het Cloud Gaming platform worden uitgevoerd. De prestaties van de (spel)computer of het device van de gebruiker zijn daardoor veel minder van belang. 

Duur en soms lastig

Iedereen die wel eens een gaming pc heeft aangeschaft of een goede grafische kaart, weet dat dit een kostbare aangelegenheid kan zijn. Zeker nu de ontwikkeling van snelle, grafische games steeds sneller gaat, want daardoor zit je sneller dan je wil met verouderde hardware die de nieuwste games niet meer goed kan draaien. Daarnaast moeten games vaak ge-update worden, en kan het een uitdaging zijn om alle instellingen aan te passen voor een optimale werking op je hardware. Bij Gamen in de cloud hoef je dat allemaal niet zelf te regelen.

Hoe werkt Cloud Gaming?

Bij Cloud Gaming worden de games opgeslagen en uitgevoerd op de hardware (servers) van de leverancier van de game diensten, en als video gestreamd naar het device van de speler. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een stukje (client)software op het device van de speler. Deze software regelt ook dat de handelingen van de speler worden teruggestuurd naar de server en in-game worden uitgevoerd.
Dus als jij in een spel “loopt”, wordt die input naar de server gestuurd en verwerkt, en krijg jij videobeelden terug waarin jij loopt. En niet alleen jij krijgt die beelden, alle andere spelers in dezelfde game die jou op dat moment in de game zien, krijgen de beelden waarin ze jou zien lopen.

Beweging, beweging

Dit is natuurlijk nog maar maar een simpel voorbeeld. In games verandert voortdurend van alles: spelers bewegen, andere objecten bewegen, de lucht en zon verschuiven, schaduwen veranderen. Dit alles wordt in de vorm van video-frames voortdurend naar jouw beeldscherm gestuurd. Het is daarom ook niet zo verwonderlijk dat de hardware die dit allemaal verzorgt daar veel capaciteit voor nodig is. Bij game streaming hoef je je daar dus geen zorgen over te maken, jouw hardware ontvangt alles als een constante video-stream.

Cloud Gaming kan vanaf diverse devices worden toegepast, zoals pc’s, laptops en smartphones. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is de internetverbinding.

Goed internetverbinding belangrijk

Bij Cloud Gaming is een betrouwbare, hoge snelheid internet verbinding van groot belang. Maar ook als je daar wel over beschikt kan congestie of hapering ergens in het in het netwerk de latency (of lag) nadelig beïnvloeden en zo voor een slechte game ervaring zorgen. Een slechte verbinding zal onherroepelijk leiden tot lag, ofwel vertragingen in de overdracht van data. Dat betekent concreet dat de handelingen die jij verricht op je device – zoals schieten en de muis bewegen – vertraagd in het spel worden doorgevoerd. En dat komt de game ervaring uiteraard niet ten goede. Overigens zijn matige routers vaak ook een zwakke schakel in de internet verbinding. Als de kwaliteit van je internetverbinding matig tot slecht is, en je gebruikt de router die door je internet providers is meegeleverd, overweeg dan deze te vervangen door een (middenklasse) router.

Latency meten

Latency geeft de tijd in milliseconden (ms) aan die verstrijkt bij de informatie overdracht tussen 2 punten, bijvoorbeeld van jouw computer naar een server op het internet. Een latency van minder dan 50 ms wordt als goed beschouwd. Voor een optimale game ervaring bij online gamen kun je het best uitgaan van een latency van zo’n 20 milliseconden. Een eenvoudige manier om de latency te meten is het commando Ping.

Welke Cloud Gaming diensten zijn er?

Er zijn diverse grote partijen die zich op de markt van Cloud Gaming begeven. De belangrijkste aanbieders van game streaming zijn op dit moment:

  • Google Stadia
  • Microsoft xCloud
  • NVIDIA GeForce NOW (voorheen Nvidea Grid)
  • PlayStation Now
  • Amazon Luna

Wat kost Cloud Gaming?

Cloud Gaming - Google Stadia controller met Chromecast Ultra

Bij Cloud Gaming is sprake van nieuwe kostenstructuren. De kosten verplaatsen zich van het aanschaffen van hardware en games in de detailhandel naar de aanbieders van game streaming platforms die jou de hardware en games ter beschikking stellen. Er is bij Cloud Gaming zowel sprake van abonnementen waarbij je onbeperkt gebruik kunt maken van het game-aanbod als van het kopen van games. In het laatste geval zal je dan geen eigenaar meer zijn zoals je dat bent als je zelf de games in een (web)shop koopt. 
Verder heb je uiteraard een controller nodig. En als je van Google Stadia gebruik maakt heb je een Chromecast Ultra nodig om op je TV te kunnen gamen. Tenzij je beschikt over een TV met het Android TV of Google TV besturingssysteem.

Reageren

Klik hier om te reageren