Home » Verschil Google TV en Android TV
Content streaming Google TV

Verschil Google TV en Android TV

Verschil Google TV en Android TV

Misschien vraag jij je af wat het verschil is tussen Google TV en Android TV. In dit artikel leggen we het uit.
Android TV en Google TV zijn beiden besturingssystemen voor Smart Tv’s. Google TV is geen compleet nieuw besturingssysteem, onder de motorkap draaien zowel Android TV als Google TV op het Android besturingssysteem. Echter Google TV biedt de gebruiker een compleet vernieuwde gebruikersinterface en is daarmee de opvolger van Android TV.
Naast Smart TV’s is Google TV ook te vinden op de nieuwste Chromecast, de Chromecast met Google TV.

In tegenstelling tot Android TV staan bij Google TV niet de apps, maar de content centraal in de gebruikersinterface. Op basis van je Google account en kijkgedrag worden aanbevelingen gedaan voor (nieuwe) content die beschikbaar is bij de streamingdiensten waarop je geabonneerd bent. Dit alles in een fraaie interface met mooie, proportionele afbeeldingen. Hierdoor is het met Google TV niet meer nodig om stuk voor stuk alle apps zoals Netflix, HBO MAX, Disney+ e.d. langs te gaan.

Verschillen Google TV en Android TV

Hieronder zijn de meest kenmerkende verschillen tussen Google TV en Android TV weergegeven in een tabel.

Google TVAndroid TV
Handmatige bediening én stem controle voor smart home apparaten.Goede ondersteuning van smart home apparaten
Sterke focus op gepersonaliseerde media content. Gepersonaliseerd Home scherm voor iedere gebruikerAanbevelingen zijn gebaseerd op apps, niet op content of persoonlijke voorkeur. Systeem is niet gebouwd voor content discovery
Content beperkingen zijn op individuele kinderprofielen in te stellenOuderlijk toezicht opties zijn op iedereen van toepassing door het ontbreken van profielen voor kinderen
Speciale tab voor live uitzendingen
Ondersteuning voor meerdere gebruikersprofielen voor volwassenen en kinderenMeerdere gebruikers moeten allen met een apart Google account aanmelden

Upgrade van Android TV naar Google TV

Het einddoel is dat alle TV’s en devices met Android TV worden ge-upgrade naar Google TV. Als je een TV hebt met Android TV, is dit misschien al wel gebeurd via een upgrade. Die upgrade naar Google TV betekent overigens niet dat alle Google TV functies daarna beschikbaar zijn. Het kan per apparaat verschillen welke functies worden ondersteund. Relatief oude apparaten worden misschien helemaal niet voorzien van Google TV functies. Dus voor de volledige Google TV ervaring heb je misschien een nieuwe TV nodig of een Google TV device zoals de Chromecast met Google TV.

Welke TV’s hebben Google TV?

Als je aan een nieuwe TV toe bent vraag je je misschien af welke TV’s op het besturingssysteem Google TV draaien. Op dit moment zijn dat de Sony (Bravia) TV’s en de TCL 5- of 6-serie. TCL is een Chinees merk dat in Nederland (nog) niet zo bekend is, maar wereldwijd is dit één van de grootste TV merken.

Koop je een TV met het besturingssysteem Android TV, informeer dan vooraf of een upgrade naar Google TV mogelijk is! Of koop bij je nieuwe TV een Chromecast met Google TV zodat je altijd over de meest recente versie van Google TV beschikt.

Reageren

Klik hier om te reageren