Home » Chromecast Tips & Tricks

Chromecast Tips & Tricks

Als je een Chromecast gebruiker bent, weet je hoe handig het is om je favoriete inhoud van je telefoon of tablet naar je tv te kunnen casten. Maar wist je dat er een paar Chromecast tips en trucs zijn die je ervaring nog beter kunnen maken? Hier zijn een paar van onze favorieten:

1.Gebruik de gastmodus om te voorkomen dat anderen je Chromecast kunnen bedienen.

Als je gasten over de vloer krijgt en niet wilt dat ze je Chromecast kunnen bedienen, kun je de gastmodus gebruiken. Hiermee voorkom je dat iemand die niet op je Wi-Fi-netwerk zit naar je TV kan casten.

2. Verbind je Chromecast met de audio-ingang van je TV.

Als je de beste geluidskwaliteit uit je Chromecast wilt halen, moet je hem aansluiten op de audio-ingang van je TV. Op die manier kun je de audio van je telefoon of tablet horen via de luidsprekers van je TV, die waarschijnlijk een betere geluidskwaliteit bieden dan de ingebouwde luidsprekers van je Chromecast.

3. Gebruik de afstandsbediening van je TV om je Chromecast te bedienen.

Als je een TV hebt met een ingebouwde Chromecast, kun je de afstandsbediening van je TV gebruiken om je Chromecast te bedienen. Druk gewoon op de “Cast” knop op je afstandsbediening en gebruik dan de pijlen om te navigeren naar de inhoud die je wilt bekijken.

4. Maak gebruik van Chromecast’s “Backdrop” functie ook wel de sfeerstand genoemd.

Met Chromecast’s “Backdrop” functie kun je allerlei inhoud op je tv-scherm laten zien, ook als je je Chromecast niet actief gebruikt. Dit kan een geweldige manier zijn om foto’s te bekijken, weerberichten te krijgen, of te zien wat er nieuw is op je favoriete sociale media sites.

5. Gebruik je Chromecast met een VPN.

Als je je Chromecast met een VPN wilt gebruiken, moet je een VPN instellen op je router. Als je dat gedaan hebt, kun je je Chromecast verbinden met je router met VPN-functie en genieten van alle voordelen die het gebruik van een VPN met zich meebrengt.

6. Verbeter de video kwaliteit

Als je een video of film van je telefoon of tablet naar je TV probeert te casten, kun je de kwaliteit van de video verbeteren door de instelling “auto-adjust display refresh rate” uit te zetten. Deze instelling vind je in het Chromecast instellingenmenu.

7. Nog een manier voor betere video kwaliteit

Je kunt de kwaliteit van de videostreaming ook verbeteren door de instelling “maximum toegestane bitrate” te verhogen. Deze instelling vind je in het Chromecast instellingenmenu.

We hopen dat je deze Chromecast tips en trucs nuttig vond! Als je nog andere Chromecast tips of trucs hebt waarvan je vindt dat we ze moeten kennen, deel ze dan in de reacties hieronder.

Maak gebruik van een OTG kabel

Een OTG (usb on the go) kabel brengt het gebruik van je smarphone of tablet naar een heel nieuw niveau. De combinatie van een Chromecast en een smarthphone kan een zeer krachtige zijn, mits je gebruik maakt van de juiste hulpstukken. Het gebruik van een klein tussenstukje maakt het mogelijk om allerlei usb apparaten (zoals hardeschijven en toetsenborden) aan te sluiten op je mobiel of tablet. De films, muziek en afbeeldingen die op de hardeschijf staan kunnen vervolgens via de chromecast gestreamed worden naar je tv. Een laptop of computer voor het streamen en bekijken van films is dus niet meer nodig!

Ook de aansluiting van een draadloos toetsenbord en muis op uw tablet of smarthphone is er één die erg handig kan zijn. Een simpel OTG kabeltje maakt deze aansluiting mogelijk. Als je vervolgens je smarthphone scherm met behulp van de nieuwe Screencast functionaliteit naar je tv stuurt, dan tover je je smarthphone al snel om tot een ware computer.

Online bestellen:
-Voor meer informatie over de OTG-kabel, of om er één te bestellen kan je op deze site terecht. Je hebt ‘m al in huis voor ongeveer een tientje!
– Een draadloze muis en toetsenbord bestel je vanaf €30. Bekijk bijvoorbeeld eens het aanbod van Coolblue.

Je TV aanzetten vanaf je smarthphone

Een leuke extra functionaliteit van de chromecast, die veel mensen niet weten is dat het mogelijk is om via je telefoon de tv aan te zetten. Dit kan zo ingesteld worden dat je TV aanspringt en naar het juiste HDMI input kanaal springt zodra je begint met casten vanaf je telefoon. Nooit meer zoeken naar de afstandbediening dus als je even snel iets wilt casten. Deze functionaliteit wordt mede mogelijk gemaakt door de HDMI-CEC technologie, die tegenwoordig in bijna iedere TV zit. Helaas noemt niet iedere televisie-ontwikkelaar de functionaliteit hetzelfde. Je moet daarom soms even zoeken naar de juiste nam voor de instelling. Een klein lijstje met hoe de instelling zou kunnen heten op verschillende tv modellen:

 • Samsung: Anynet+
 • Sony: Bravia Link of Bravia Sync
 • LG:  Simplink (LG),
 • Panasonic: Viera Link
 • Thoshiba: Regza Link

Als je de instelling gevonden hebt dan dien je deze te enablen. Kijk daarna ook even of de “Auto power” setting op enabled (On) staat. Als het na het wijzigen van deze instellingen niet lukt om via je smarthphone de tv aan te zetten, probeer dan eens om de chromecast van stroom te voorzien d.m.v. de meegeleverde power adapter (in plaats van gebruik te maken van de usb aansluiting op uw televisie). Dan weet u zeker dat de chromecast van stroom voorzien is, ook als de TV uitgeschakeld is.

Chromecast bedienen met je afstandbediening

Sinds de firmware update van 16 maart 2015 (firmware versie 27946) is het mogelijk om sommige functies van de Chromecast te bedienen met de afstandbediening van je televisie. De update maakt gebruikt van dezelfde technologie die gebruikt wordt voor het automatisch aanzetten van je tv (HDMI-CEC). De afstandbediening werkt nog niet voor alle functionaliteiten en ook nog niet in iedere app. Pauzeren en afspelen werkt in ieder geval al in de wat grotere apps zoals Youtube, HBO en ESPN. Meer apps en functionaliteiten zullen zeer waarschijnlijk spoedig volgen.

Cast het scherm van je telefoon, tablet of laptop naar je televisie

Met de chromecast is het mogelijk om je hele scherm op de tv te laten tonen. Dit kan erg handig zijn als je apps via je TV wilt gebruiken die het Casten nog niet ondersteunen. Het Screencasten, ook wel mirroring genoemd, kan op dit moment alleen nog maar met Android toestellen (Android 4,4,2 en hoger). Heb je geen android toestel dan kan je wel via een laptop of computer gebruik maken van de screencast optie. Daar kun je meer over lezen in het artikel casten naar tv.

8 Reacties

Klik hier om te reageren

 • Nagenoeg mijn gehele muziekcollectie heb ik in WMA-formaat staan.
  Dit formaat wordt niet door de Chromecast Audio herkend.
  Is het bekend of dit formaat alsnog wordt toegevoegd.

  m.v.g.
  Berry Schook

 • Als ik onder een VPN draai wordt mijn chromecast niet meer gevonden. Is dat op te lossen en hoe?

  m.v.g.

  Rene groen

  • Beste Rene
   Dat klopt, de Chromecast moet in hetzelfde netwerk zitten en zou in dit geval dus in de VPN moeten worden opgenomen. Een optie is om de VPN op de router te installeren. Dan verlopen alle verbonden apparaten via het VPN netwerk.

 • Geachte,
  Graag had ik geweten hoe ik mijn home cinema set van pioneer(type HTP-071 en BDP-150)kan gebruiken in plaats van het geluid van mijn sony bravia KDL-40V3000.
  Bij de de digicoder van telenet schakelt de home cin. automatisch in maar bij de chromecast schakelt hij zich over naar tv en geen geluid. Wat te doen ???

  Alvast bedankt.

  Mvg Martijn Pasmans.

 • Na ongeveer 20 minuten vervalt het signaal automatisch en is er geen verbinding meer tussen WiFi en Chrome cast. Iemand gelijke ervaringen? Hoe opgelost?

 • Ik heb de chromecast aangesloten op de hdmi aansluiten op mijn samsung tv, krijg wel beeld, maar geen geluid. Hoe kan ik dit oplossen, heeft iemand een tip?
  De tv is met een hdmi-kabel verbonden met mijn marantz r1504 versterker, waardoor het geluid via de versterker afgespeeld wordt..

 • Waarom is er geen ondersteuning meer van labtop of PC? Heb nu juist dat ding gekocht daarvoor , maar werkt dus niet meer. Bovendien waarom alleen maar via telefoon bediening? En waarom moet je alles openstellen voor Google? Telefoon nr. Lokatie etc etc . Alles wil google weten en MOET openstaan voor hen. Waar is dat goed voor? Voor Google snap ik, maar voor mij? Ik stel geen prijs op dat soort openheid. Vooral omdat Google al bewezen heeft niet goed met prive gegevens om te gaan. Heb het ding gekocht , maar ga het gewoon terug brengen. Ik kan zelfde doen met HDMI kabel van paar Euro naar PC. Heb geen Google Chromecast nodig om te casten. Ding valt zwaar tegen.