Home » Tips & Tricks

Tips & Tricks

Om het maximale uit uw Google Chromecast te halen hebben we een aantal handige tips en tricks op een rijtje gezet. De lijst is work in progress en zal van tijd tot tijd worden uitgebreid.

Maak gebruik van een OTG kabel

film_vanaf_smarthphone_naar_tvEen OTG (usb on the go) kabel brengt het gebruik van je smarphone of tablet naar een heel nieuw niveau. De combinatie van een Chromecast en een smarthphone kan een zeer krachtige zijn, mits je gebruik maakt van de juiste hulpstukken. Het gebruik van een klein tussenstukje maakt het mogelijk om allerlei usb apparaten (zoals hardeschijven en toetsenborden) aan te sluiten op je mobiel of tablet. De films, muziek en afbeeldingen die op de hardeschijf staan kunnen vervolgens via de chromecast gestreamed worden naar je tv. Een laptop of computer voor het streamen en bekijken van films is dus niet meer nodig!

Ook de aansluiting van een draadloos toetsenbord en muis op uw tablet of smarthphone is er één die erg handig kan zijn. Een simpel OTG kabeltje maakt deze aansluiting mogelijk. Als je vervolgens je smarthphone scherm met behulp van de nieuwe Screencast functionaliteit naar je tv stuurt, dan tover je je smarthphone al snel om tot een ware computer.

Online bestellen:
-Voor meer informatie over de OTG-kabel, of om er één te bestellen kan je op deze site terecht. Je hebt ‘m al in huis voor €3,99!
– Een draadloze muis en toetsenbord bestel je vanaf €30. Bekijk bijvoorbeeld eens het aanbod van Bol.com.

Je TV aanzetten vanaf je smarthphone

Een leuke extra functionaliteit van de chromecast, die veel mensen niet weten is dat het mogelijk is om via je telefoon de tv aan te zetten. Dit kan zo ingesteld worden dat je TV aanspringt en naar het juiste HDMI input kanaal springt zodra je begint met casten vanaf je telefoon. Nooit meer zoeken naar de afstandbediening dus als je even snel iets wilt casten. Deze functionaliteit wordt mede mogelijk gemaakt door de HDMI-CEC technologie, die tegenwoordig in bijna iedere TV zit. Helaas noemt niet iedere televisie-ontwikkelaar de functionaliteit hetzelfde. Je moet daarom soms even zoeken naar de juiste nam voor de instelling. Een klein lijstje  met hoe de instelling zou kunnen heten op verschillende tv modellen:

 • Samsung: Anynet+
 • Sony: Bravia Link of Bravia Sync
 • LG:  Simplink (LG),
 • Panasonic: Viera Link
 • Thoshiba: Regza Link

Als je de instelling gevonden hebt dan dien je deze te enablen. Kijk daarna ook even of de “Auto power” setting op enabled (On) staat. Als het na het wijzigen van deze instellingen niet lukt om via je smarthphone de tv aan te zetten, probeer dan eens om de chromecast van stroom te voorzien d.m.v. de meegeleverde power adapter (in plaats van gebruik te maken van de usb aansluiting op uw televisie). Dan weet u zeker dat de chromecast van stroom voorzien is, ook als de TV uitgeschakeld is.

tv instellingen chromecast
Source

Chromecast bedienen met je afstandbediening

Sinds de firmware update van 16 maart 2015 (firmware versie 27946) is het mogelijk om sommige functies van de Chromecast te bedienen met de afstandbediening van je televisie. De update maakt gebruikt van dezelfde technologie die gebruikt wordt voor het automatisch aanzetten van je tv (HDMI-CEC). De afstandbediening werkt nog niet voor alle functionaliteiten en ook nog niet in iedere app. Pauzeren en afspelen werkt in ieder geval al in de wat grotere apps zoals Youtube, HBO en ESPN. Meer apps en functionaliteiten zullen zeer waarschijnlijk spoedig volgen.

Maak gebruik van de gratis extra’s van Google

Iedereen die voor 2017 een chromecast koopt en aansluit kan gebruik maken van het aanbod van Google. Wat Google precies aanbiedt veschilt van tijd tot tijd. Op het moment van schrijven bieden ze onder andere 90 dagen gratis “Google Play Music” aan. Je gratis artikelen/diensten ophalen kan op deze pagina.

Cast het scherm van je telefoon, tablet of laptop naar je televisie

Met de chromecast is het mogelijk om je hele scherm op de tv te laten tonen. Dit kan erg handig zijn als je apps via je TV wilt gebruiken die het Casten nog niet ondersteunen. Het Screencasten, ook wel mirroring genoemd, kan op dit moment alleen nog maar met Android toestellen (Android 4,4,2 en hoger). Heb je geen android toestel dan kan je wel via een laptop of computer gebruik maken van de screencast optie. Voor meer informatie over het mirroren van je Android toesel kan je het artikel lezen op onze site.

8 Comments

Click here to post a comment

 • Nagenoeg mijn gehele muziekcollectie heb ik in WMA-formaat staan.
  Dit formaat wordt niet door de Chromecast Audio herkend.
  Is het bekend of dit formaat alsnog wordt toegevoegd.

  m.v.g.
  Berry Schook

 • Als ik onder een VPN draai wordt mijn chromecast niet meer gevonden. Is dat op te lossen en hoe?

  m.v.g.

  Rene groen

 • Geachte,
  Graag had ik geweten hoe ik mijn home cinema set van pioneer(type HTP-071 en BDP-150)kan gebruiken in plaats van het geluid van mijn sony bravia KDL-40V3000.
  Bij de de digicoder van telenet schakelt de home cin. automatisch in maar bij de chromecast schakelt hij zich over naar tv en geen geluid. Wat te doen ???

  Alvast bedankt.

  Mvg Martijn Pasmans.

 • Na ongeveer 20 minuten vervalt het signaal automatisch en is er geen verbinding meer tussen WiFi en Chrome cast. Iemand gelijke ervaringen? Hoe opgelost?

 • Ik heb de chromecast aangesloten op de hdmi aansluiten op mijn samsung tv, krijg wel beeld, maar geen geluid. Hoe kan ik dit oplossen, heeft iemand een tip?
  De tv is met een hdmi-kabel verbonden met mijn marantz r1504 versterker, waardoor het geluid via de versterker afgespeeld wordt..

 • Waarom is er geen ondersteuning meer van labtop of PC? Heb nu juist dat ding gekocht daarvoor , maar werkt dus niet meer. Bovendien waarom alleen maar via telefoon bediening? En waarom moet je alles openstellen voor Google? Telefoon nr. Lokatie etc etc . Alles wil google weten en MOET openstaan voor hen. Waar is dat goed voor? Voor Google snap ik, maar voor mij? Ik stel geen prijs op dat soort openheid. Vooral omdat Google al bewezen heeft niet goed met prive gegevens om te gaan. Heb het ding gekocht , maar ga het gewoon terug brengen. Ik kan zelfde doen met HDMI kabel van paar Euro naar PC. Heb geen Google Chromecast nodig om te casten. Ding valt zwaar tegen.