Home » Synology Chromecast functie gebruiken
Chromecast Content streaming

Synology Chromecast functie gebruiken

Synology en Chromecast

Een Synology NAS kan prima gebruikt worden in combinatie met een Chromecast mediastreamer. Voor wie het niet weet: NAS staat voor Network Added Storage, oftewel het gaat om een apparaat (met harde schijven) in je thuisnetwerk waarop files kunnen worden opgeslagen en van waaraf ze makkelijk kunnen worden gedeeld.

Synology is de marktleider op het gebied van NAS-apparatuur. Ze leveren een uitgebreide collectie Diskstations. Het mooie van Synology is dat hun besturingssysteem DSM (Disk Station Manager) langdurig compatible is met alle Diskstations en dat je altijd gratis de nieuwste versie kunt installeren. Dus ook al is je diskstation al wat ouder, je kunt nog steeds de nieuwste versies van DSM installeren en zo gebruik maken van de nieuwe functionaliteiten die Synology regelmatig toevoegt.

Synology apps met Chromecast ondersteuning

Synology levert een aantal uitstekende apps voor zowel iOS als Android. Drie van deze apps zijn interessant in combinatie met een Chromecast:

DS Video van Synology naar chromecast

Met deze app kun je video’s bekijken die op je Synology staan opgeslagen van je Synology naar Chromecast sturen.
Wanneer je kiest voor weergeven op de Chromecast kun je deze video’s op het scherm van je tv bekijken. Je telefoon fungeert dan als afstandsbediening.

DS Photo

Met deze app kun je de foto-collectie op de Synology NAS-server bekijken. Ook kun je vrienden toegang geven tot (delen van) de collectie. Door gebruik te maken van de Chromecast tover je de TV om in een mooi groot digitaal foto-album.

DS Audio

Synology en Chromecast

Met de DS audio app kun je muziek van je DiskStation streamen naar je Chromecast of je Chromecast Audio. Als je een Chromecast Audio hebt is het logischer om deze hiervoor te gebruiken aangezien het alleen om audio gaat.

Naast het streamen van muziek die op je DiskStation is opgeslagen kun je met DS Audio ook radio luisteren. Standaard maakt Synology gebruik van SHOUTcast om naar internet radio stations te luisteren. Natuurlijk is het mooi om eens wat te experimenteren met al die radio stations, maar waarschijnlijk zul je meestal naar nederlandse radiozenders luisteren zoals 3FM, SkyRadio, Qmusic en Radio 538. Ook dat is mogelijk met de Synology. Je kunt namelijk via de optie “Door de gebruiker gedefinieerd” zelf je favoriete radiozenders toevoegen aan DS Audio. Hiervoor moet je alleen wel de goede URL’s hebben van deze zenders. Op listenlive.eu kun je een overzicht vinden van de live streams van alle Nederlandse radiozenders, welke allemaal werken in DS Audio.

Met DS Audio kun je op deze manier al je favoriete muziek – opgeslagen en live – luisteren via één app, en het is nog gratis ook.

De apps van Synology gaan wat anders met de Chromecast om dan de meeste apps. Bij andere apps moet je telkens op het Chromecast icoontje klikken als je wat naar de Chromecast wilt streamen. Bij de apps van Synology kies je de Chromecast als afspeelapparaat en dit blijft zo totdat je een andere afspeelapparaat kiest.

Om deze apps te kunnen gebruiken moeten de programma’s Video Station, Photo Station en Audio Station overigens wel in DSM zijn geïnstalleerd.

Uiteraard kun je met de meeste moderne tv’s (met DLNA support) ook wel bij de bestanden op je Synology komen en deze bekijken/afspelen. Dit zal in het algemeen echter een stuk omslachtiger en trager zijn. Bovendien laat de gebruikersinterface van veel tv’s te wensen over. Het gebruik van je telefoon in combinatie met de chromecast is dan veel makkelijker. Zeker als je tv zo is ingesteld dat hij automatisch aan gaat als je begint met casten . Meer informatie daarover vind je hier.

Tags

2 Reacties

Klik hier om te reageren

  • werkt niet je kunt een Synology DSM 7.01 niet met een Apple TV of Google TV gebruiken Synology Photos streamen naar Google TV of Apple TV gaat niet certificaat fouten HTTP meldingen en er zijn ook geen apps, echt heel jammer en dom dat een Nas niet op een TV kan werken