Home » Is de Chromecast altijd aan? Wat is het stroomverbruik?
Chromecast

Is de Chromecast altijd aan? Wat is het stroomverbruik?

Stroomverbruik Chromecast

Als je tv op het Chromecast HDMI kanaal staat dan zie je leuke foto’s (je kunt zelf kiezen wat je wilt zien door de screensaver instellingen aan te passen), tenminste als je niets naar de Chromecast streamt. Maar wat nou als je tv uit staat? Blijft de Chromecast dit dan ook doen, en zo ja gebruikt dit dan veel stroom? En als je aan het casten bent en je schakelt de tv naar een ander kanaal of je zet hem uit, blijft de Chromecast dan ook gewoon doorgaan met casten?

Dat deze vragen worden gesteld is niet zo verwonderlijk omdat er geen aan/uit knop op zit en omdat de Chromecast nogal warm wordt. Mensen vragen zich dan terecht af of dit niet veel stroom kost. Je leest tenslotte regelmatig berichten over apparaten met een hoog sluipverbruik.

Is de Chromecast altijd aan?

Het antwoord op deze vraag is ja, de Chromecast blijft gewoon plaatjes tonen of doorgaan met casten, ook als de tv uit staat. De Chromecast kijkt namelijk niet of er apparatuur “luistert” op zijn HDMI-uitgang. Uiteraard moet de Chromecast dan wel stroom krijgen. Als je de Chromecast op een USB-poort van je tv hebt aangesloten wordt hij van stroom voorzien door de tv. Doe je de tv uit dan is ook ook de Chromecast uit.

Hoeveel stroom verbruikt de Chromecast?

Als de Chromecast altijd aan staat is het van belang om te weten hoeveel stroom hij dan verbruikt. Dat valt gelukkig heel erg mee. Het apparaatje verdoet 1 watt als het niet in gebruik is en ergens tussen de 1,3 en 1,8 watt als er gecast wordt.

In geld gerekend stelt dit niet veel voor. Uitgaande van 1,8 watt en een kilowattuur prijs van 0,23 kost dit 0,000414 per uur. Na 10.000 uur ben je dan 4,14 kwijt, dit is afgerond 3,64 per jaar. Dus na 10 jaar gebruik ben je nog niet eens de aanschafprijs van de Chromecast kwijt aan stroom.

Wil je besparen op je stroomrekening dan valt er bij de Chromecast dus weinig te halen. Kijk dan eens naar wat je tv, versterker e.d. verbruiken in de standby-stand, want dat kan nog wel eens schrikken zijn.

Bovenstaande informatie geldt voor de 1e generatie Chromecast, de Chromecast 2 en 3 en de Chromecast Audio.

1 reactie

Klik hier om te reageren

  • Het apparaatje wordt best warm en dat is verlies aan stroom. Ik heb er een slimme stekker tussen zitten die zorgd ervoor dat het apparaatje uit gaat slechts en overdag als ik naar mijn werk ben. Ben ik een keertje thuis overdag dan is het gewoon even tegen Google zeggen dat de Chromecast aan moet.