Home » Hoe werkt de Chromecast?
Chromecast

Hoe werkt de Chromecast?

Hoe werkt chromecast

De Google Chromecast is een content streaming device. Maar hoe werkt de Chromecast precies en wat kan je met deze HDMI media streamer allemaal doen?

Wat is de Chromecast?

De Chromecast is een betaalbare HDMI dongel die, aangesloten op je TV, daar slimme streaming functies aan toevoegt. De eerste Chromecast had de vorm van een usb stick, de opvolgers zagen er uit als een hockey puck en de laatste versie, de Chromecast voor Google TV, heeft een ovaal uiterlijk.

De Chromecast wordt via een HDMI-poort verbonden met je TV en via WiFi met je thuisnetwerk. Alles wat de Chromecast aan beeld en geluid ontvangt van je telefoon, tablet, laptop of pc, wordt vervolgens op het scherm de TV weergegeven. (Opmerking: je kunt een Chromecast ook prima aansluiten op een monitor, maar deze moet dan wel over speakers beschikken om geluid weer te geven). Aan het gebruik van de Chromecast zijn geen kosten verbonden. Je betaalt alleen eenmalig voor de aanschaf van de Chromecast.

De Chromecast bestaat inmiddels uit een hele familie. De eerste Chromecast stamt uit 2013, met updates in 2015 (Chromecast 2) en 2018 (Chromecast 3). Daarnaast verscheen in 2018 de Chromecast Ultra, en in 2020 de Chromecast met Google TV. Lees meer over de verschillende soorten Chromecast. 

Hoe werkt streamen met de Chromecast?

Eerst iets over het streamen zelf, want wat is streamen eigenlijk? Streamen is het afspelen van content (muziek, video) zonder dat dit eerst volledig hoeft te worden gedownload. Als je bijvoorbeeld start met het streamen van een film, wordt het eerste stukje gedownload en weergegeven. Tijdens het weergeven wordt het volgende stukje (op de achtergrond, je merkt hier niets van) gedownload, en als dit aan de beurt is wordt dit weergegeven, enzovoort. Het streamen van informatie met een Chromecast wordt “casten” genoemd, vandaar de naam Chromecast.

Nu zou je misschien denken dat bij Chromecast data rechtstreeks wordt gestreamd van je telefoon of tablet naar de Chromecast. Maar het werkt bij de Chromecast anders. De Chromecast heeft namelijk een eigen WiFi verbinding met je thuisnetwerk. Stel jij hebt op je telefoon een filmpje op Youtube gevonden dat je wilt weergeven op de Chromecast. Je drukt op het “cast” icoontje in Youtube, en kiest je Chromecast. Vervolgens wordt er door de Chromecast een stream opgezet waarbij de beelden rechtstreeks van internet worden gehaald en op je TV worden weergegeven. Je telefoon werkt dus eigenlijk als een afstandsbediening waarmee je het starten, pauzeren e.d. van het filmpje regelt. De Chromecast reageert op opdrachten die vanaf je telefoon komen. Je telefoon speelt geen rol meer bij het streamen zelf. Dus ook al zou je de telefoon vervolgens uitzetten, dan nog  wordt de content gewoon afgespeeld.

YouTube, Netflix en Spotify behoren tot de grootste partijen die de Chromecast ondersteunen. Inmiddels bieden onwijs veel andere apps ook ondersteuning. Dit komt omdat de Google Chromecast een groot succes is.

Hoe werkt Chromecast - aansluiting HDMI

Aansluiten van de Chromecast

Om de Chromecast in je WiFi netwerk op te nemen sluit je de Chromecast aan op een HDMI poort van je TV. Vervolgens installeer je de officiële Google Home app op je telefoon of tablet (iOS of Android) en volg je de stappen in de app. That’s it! Je kunt nu al gaan streamen. Lees ons artikel “Chromecast setup voor dummies” voor een meer gedetailleerde installatie-instructie.

Chromecast - casting knop

Als je smartphone of tablet zich in hetzelfde netwerk bevindt als de Chromecast, zie je rechtsboven in de apps een zogenaamd Cast-icoontje. Zodra je hierop klikt zal er verbinding worden gemaakt met je Chromecast, en kan je dingen naar je TV streamen. Ook vanaf de computer kan je verbinding maken met de Chromecast in je TV, je moet dan wel de Chrome browser geïnstalleerd hebben en daarin de Chromecast extensie toevoegen. Hierdoor wordt het mogelijk om films of foto’s eenvoudig te bekijken op het grotere scherm van je televisie, hoewel dit niet perfect werkt (zie ook hieronder bij Twee modes). Als je iets hebt aangezet op je computer of smartphone, kan je ondertussen je apparaat gewoon blijven gebruiken. Je telefoon of computer verstuurt eenmalig een signaal naar de dongel in je TV en die regelt vervolgens de rest. Je kan Netflix vanaf je telefoon aanzetten en vervolgens de app sluiten en iets anders gaan doen. Erg handig dus!

Werking Chromecast: de technologie

DIAL
Om bijvoorbeeld video’s of afbeeldingen vanaf een extern apparaat naar je tv te sturen gebruikt Chromecast een technologie die het DIAL protocol heet (Discovery And Launch). DIAL is gezamenlijk door Netflix en Youtube (Google) ontwikkeld. DIAL werd voor het eerste gelanceerd in de Google TV’s waarmee Google eerder (tevergeefs) probeerde de TV markt te betreden. Op dit moment wordt DIAL in een breder scala van apparaten geïmplementeerd. Ook apparaten van andere fabrikanten.

Het DIAL protocol gebruikt een aantal bestaande protocollen, waaronder HTTP, SSDP (Simple Service Discovery Protocol) en UPnP (Universal Plug and Play). Door gebruik te maken van deze protocollen kan gecommuniceerd worden met apparaten die zich op hetzelfde WIFI kanaal bevinden. De Chromecast wordt als het ware een server, en je telefoon of tablet de client waarmee je opdrachten naar de server kan versturen. Bovenop het DIAL protocol heeft Google de “Google Cast screen-sharing” technologie ontwikkeld. Hierdoor wordt nog veel meer mogelijk dan met alleen DIAL het geval is.

Benieuwd naar hoe dit alles precies in zijn werking gaat? Lees dan dit uitgebreide Engelstalige artikel.

TWEE MODES
De Chromecast kan in twee modes werken: de web apps mode en de tab casting mode.

In de web apps mode is de Chromecast eigenlijk gewoon een web browser die de content van een streaming server, bijvoorbeeld Youtube of Netflix, laat zien. Het enige wat er gebeurt als je op het Chromecast knopje klikt is dat de benodigde informatie om de pagina met de stream weer te geven naar de Chromecast wordt gestuurd. Deze laadt de pagina vervolgens en het streamen begint.

In de tab casting mode kun je een tabblad van de Chrome browser van je pc of laptop via de Chromecast op de tv tonen. In de tab casting mode haalt de Chromecast de pagina’s niet van internet maar van je pc of laptop. Deze mode maakt gebruik van WebRTC (Web Real-Time Communication) protocol. Deze mode is eigenlijk niet heel geschikt voor streaming media. De beeldkwaliteit is beperkt: maximaal 720p. Bovendien is er vaak sprake van ‘lag’.

Omdat de beste manier om media te streamen de web apps mode is, heb je voor het streamen van bestanden van je eigen schijf of apparaat een een media server (die de content levert) nodig en een app of client (die de informatie om de content weer te geven doorgeeft aan de Chromecast). Op dit moment zijn er nog niet echt veel van deze oplossingen. De beste en meest bekende is Plex. Lees ons artikel over Plex.

Chromecast apps

Er zijn inmiddels ontzettend veel apps die Chromecast ondersteuning bieden. De meest gebruikte zijn ongetwijfeld Youtube en Netflix, maar er is meer. Zo kun je bijvoorbeeld Spotify via de Chromecast afspelen op je TV. Zeker als je TV is aangesloten op goede audio, kan dit een leuke manier van muziek luisteren zijn omdat er vaak ook beeldmateriaal, songteksten e.d. op je TV te zien zijn.  
Ook de apps van de aanbieders van TV-zenders (zoals KPN) hebben Chromecast ondersteuning. Het kan best handig zijn om op andere locaties dan thuis toch je hele zenderpakket te kunnen bekijken. 
En wat te denken van de apps van van Kerkomroep en Kerkdienst gemist, de gebruikers daarvan kunnen met behulp van de Chromecast kerkdiensten full-screen op hun TV bekijken.
Een misschien wat minder bekende, maar ook zeer interessante mogelijkheid is het bekijken van foto’s en filmpjes op je TV via de Google Foto’s app. Hierover lees je meer in de artikelen Foto’s kijken op Chromecast en Chromecast screensaver instellen.

Chromecast met Google TV – hoe werkt dat?

De laatste versie van de Chromecast is de “Chromecast met Google TV”. Met deze Chromecast slaat Google een andere weg in. De Chromecast met Google TV is niet langer alleen een apparaat dat content naar een scherm stuurt (“cast”), maar een apparaat met een eigen besturingssysteem. Deze Chromecast is voorzien van een afstandsbediening en een on-screen gebruikersinterface (Google TV genaamd). In de artikelen “Chromecast met Google TV” en “Wat is Google TV en hoe werkt Google TV?” leggen we uit hoe deze Chromecast werkt en wat Google TV is en hoe dit werkt. 

61 Reacties

Klik hier om te reageren

  • Als je het filmpje via de Youtube app verstuurd hebt, dan zit de besturing ervan ook gewoon binnen die app. Als het filmpje geminimaliseerd is moet je hem eerst weer even openklikken.

 • Hoi ,

  Ik ben van plan om een chromecast te kopen.
  Kan ik dan ook vanaf mijn tablet popcorn time opzetten
  En dan dat streaken op mijn Samsung smart TV?.

  Groetjes Egidio Bruna

 • Hallo Egidio,

  Dat kan inderdaad. Het “cast” logootje zal in de app verschijnen zodra je tablet op hetzelfde wifi zit als de chromecast in je tv.

  Succes!

  • Hallo Kai,

   Kan het zijn dat je het vanaf de IOS versie van popcortime probeert?
   Beide versies van Popcortime voor android ondersteunen het casten namelijk.

 • Ik wil graag vanaf mijn desktop computer Popcorn time streamen naar de tv met de Google Chromecast, is dit mogelijk?

  • Hallo Vincent,

   Sorry voor het late antwoord.
   Dat is zeker mogelijk! Je had het antwoord inmiddels misschien al gevonden.

   Groetjes

 • KuN je een programma van je smart tv ook Streamen naar je tablet of laptop met behulp van Chromecast?

  • Nee dat denk ik van niet. De chromecast is juist bedoeld voor verkeer naar een tv. Ik kan me ook geen situatie bedenken waarin dit wenselijk zou zijn. Alle smartTV apps hebben toch ook wel een app voor de tablet?

 • ik heb een smarttv van Philips, maar kan daar geen netflix op kijken.
  kan het wel met de chromcast?

  • Zeker kan dat met de Chromecast! Je kunt eenvoudig Netflix op je Android of iOS smartphone of tablet starten en dan op het Chromecast knopje drukken om het beeld op je tv weer te geven. Je telefoon/tablet dient vervolgens als afstandsbediening.

 • als ik vanaf mijn tablet netflix stream naar mijn tv en ik zet mijn tablet uit dan gaat op tv de serie die ik bekijk gewoon door.
  Hoe kan dit

  • Ja dat blijft doorspelen.. Waarom? Omdat jij vanop je gsm doorgeeft aan chromecast dat het toestelletje dat moet streamen vanaf een bepaalde link.. Zodoende geeft je gsm door aan chromecast dat die vanop uw profiel van van Netflix data kan streamen.. Het controleren van je inlog en wachtwoord gaat vanzelf.. Zet je dan je gsm uit of tablet uit dan speelt het rustig verder.. Indien je een film dat echt enkel op je gsm/tablet gedownload is kan je die rechtstreeks streamen van je toestel naar chromecast maar dan dat kan enkel door constante stream van gsm/tablet naar de TV. Dat is dus voor je batterij wat minder en steek je indien deze methode beter je lader van gsm/tablet in. Netflix en YouTube gaan je gsm/tablet nadat het begint te spelen op de tv niet meer belast worden of practisch niet.

 • Wij hebben een Pioneer plasma uit 2004. Er is een HDMI (input) aansluiting aanwezig. Het lukt ons niet om de chromecast aan te sluiten om vervolgens Netflix te kijken. Is deze tv te oud (zit wel een HDMI aansluiting in….)

 • Ik ben van plan om misschien een chromecast te kopen, kan ik dan via mijn tablet mijn netflix app op mijn tv openen? Echt de app niet via browser

 • Hallo Kris, ja je kiest het cast-icoontje in de app om beeld via de Chromecast op de tv te krijgen. Vervolgens dient de app als afstandsbediening om bijv. te pauzeren.

 • Kan je de Chromecast Audio ook gebruiken als je device via waar je de audiostream hebt opgestart niet meer in huis is?
  Stel, ik start ’s morgens via de internetradio app een radio station en ga daarna weg naar het werk met mijn telefoon mee. Blijft de radio dan spelen, of stopt dit zodra mijn telefoon buiten bereik is?
  Het gaat mij ook vooral om radio, ik zoek een oplossing om internetradio af te kunnen spelen via mijn nog prima home cinemaset en ik heb geen zin in eem groot apparaat of tuner, en het moet ook werken als ik zelf niet thuis ben 🙂

 • Dag,
  Kan je met de Chromecast eigen gemaakte video-/fotobestanden vanuit de pc streamen naar de tv?
  Bekom je dan een zuivere weergave?
  Dank voor snel antwoord, ben wel geïnteresseerd in dat spul!

 • Dag,

  graag wil ik duidelijkheid wat het mobiele dataverbruik is voor 2 uur TV kijken ?

  maw het dataverbruik (download, upload) dat nodig is om gedurende 2 uur mobiel internet te gebruiken om dan met Chromecast een 2 uur een TV programma in beeld en geluid te streamen.

 • Wij hebben een 6 jaar oude smart tv van Philips, maar kunnen Netflix niet vinden in de app galery.
  Wij hebben beiden een iPhone. Kunnen wij voor deze combinatie een chromecast aanschaffen? We willen Netflix op tv bekijken. En welke versie is dan raadzaam; chromecast 2 of de ander?

 • Kan ik een chromecast ook gebruiken om content vanaf mn telefoon naar mn tv te streamen als er geen wifi aanwezig is ?

 • Kan ik op een simpele manier het beeld dat ik op mijn ipad heb streamen naar de tv ? Alleen het beeld laten zie dat ik op mijn ipad heb.

  Heel graag reactie !

  • Helaas is dat niet mogelijk.
   Bij Android hebben ontwikkelaars toegang tot de code van het volledige OS. Bij iOS is dat niet het geval, en aangezien Apple een concurrent is van Google is de kans niet erg groot dat Apple zelf een cast van het volledige scherm in gaat bouwen in iOS.

 • Ik heb streams die ik met de app twitch naar de chromecast stuur maar ik kan het beeld niet helemaal zien de randen lijken eraf te vallen wat kan ik hier aan doen

 • Hallo experts,
  heb de Chromecast Ultra in huis gehaald om die (o.a.) als UHD-mediaspeler te gebruiken voor op de NAS opgeslagen films (ook 4K/UHD).
  Ik krijg dat echter niet voor elkaar.
  Als ik zo’n film van de NAS wil kijken, moet ik net zoals vroeger die film afspelen met bijv. Media Player Classic of VLC op de pc (die ook verbonden is met de tv).
  Ik wilde niet mijn pc hoeven te gebruiken om die films te zien, dus dacht ik aan de Chromecast Ultra. Tot nu toe wil dat niet. Termen als ‘je moet dat casten’ en stream dit” vliegen om je oren, maar het apparaat is niet in staat een filmpje af te spelen vanaf mijn netwerk.
  Wat kan een pc meer dat de Chromecast Ultra waar het het afspelen van films van een NAS betreft?
  Ik snap er even niks van!
  Please help!!

 • Ik heb chromecast aangesloten maar krijg bij icoontje op iPad disconnect. Kan geen verbinding maken tussen iPad en tv. Wat moet ik doen?

 • Mijn chrome cast heeft altijd goed gewerkt maar van de een op andere dag heb ik allen geluid en geen beeld. Ik heb een Philips tv van 8 jaar oud maar het heeft altijd goed gewerkt. Heeft het iets met de instellingen te maken??

 • Vraagje: Welke internetverbinding gebruikt de chromecast? Ik heb thuis een trage internetverbinding en een 4g+ telefoonverbinding zonder datalimiet. Kan ik die gebruiken?

 • Waarom krijg boj de chromecast een micro HDMI-kabel aansluiting met usb-lader, waar heb je die voor nodig?

  • Hallo

   Hoe krijg ik het voor elkaar om fotos van mojn telefoon beeldvullend op tv te krijgen .dus zonder zwarte randen?

 • Kan ik de chromecast ook bedienen als deze op een netwerk thuis staat aangesloten en ik mij bevind op een werk locatie (waar ik ook de beschikking heb over internet/WIFI)?

 • Op de camping heb ik TV (Digitenne ) en ook WiFi ( heb zelf een WiFi powerversterker ) .Ik heb mijn iPad 2 met Netflix , die op de camping prima werkt. Als ik nu een chromecast wil gebruiken wil dat met de camping WiFi .

  • Ha Jos is dat inmiddels gelukt. Ik heb namelijk hetzelfde probleem en ben benieuwd hoe jij het hebt opgelost.

 • ik heb een Bluetooth audio. nu ik de Google cromecast heb geïnstalleerd kan ik geen verbinding meer vanuit me telefoon met audio maken en heb dus enkel geluid uit de beamer. hoe kan ik dit oplossen?

 • Hallo, ik heb Chromecast geïnstalleerd. Met de Samsung kan ik gelijk de Italiaanse zenders via chimerarevo op mijn tv kijken. Met de IPhone krijg ik nergens de Chromecast icoontje. Ik begrijp dat voor iPhone een extra app voor nodig is. Weet iemand welke? En hoe werkt het? Alvast bedankt voor de hulp.

 • Hallo, kan je met de Chromecast ook tv programma’s ontvangen die ik nu met de satellietschotel via een Griekse satelliet ontvang? Betreft voornamelijk Roemeense tv programma’s.

 • Hallo,
  Ik heb op dit moment (wonende in Frankrijk) een schotelantenne + Canaldigitaal-abonnement. Met ruig weer heb ik geen ontvangst. Kan ik met een chromecast rechtstreeks tv kijken (als de wifi het doet uiteraard)?

 • Hoe maak ik contact tussen chroma staat en mijn pc met vaste internetverbinding? Ik wil NL films die ik gedownload heb via mijn tv kijken?

  • Dat moet lukken. Gebruik hiervoor Google Chrome als browser en installeer in Google Chrome de plugin “Videostream for Google Chromecast™”.

   Hou er wel rekening mee dat je Chromecast een goede wifi-verbinding moet hebben om zonder haperingen te kunnen werken. Eventueel kun je de Chromecast ook van een vaste internetverbinding voorzien.

   • Onlangs heb ik idd een u green kabeltje aangesloten op m’n modem en chromecast ivm recente storing op m’n wifi kanaal… Er zit nog steeds storing op de wifi, onverklaarbaar (ook bij buren storing en navraag gedaan). Provider kan niks betekenen, garandeert tot modem en dat signaal komt goed binnen. Onderhand hapert het streamen via chromecast nog steeds ondanks kabeltje. Nog suggesties? Tips zijn zeer welkom, t is geen harden zo…. ?

    Alvast bedankt
    Adrienne

 • Ik heb vandaag een chromecast aangeschaft en op mijn lg tv aan gesloten voor ik kan casten moet ik eerst het ingang signaal (HDMI 1) instellen op mijn tv IPV antenne ingang..vraag ; kan het zo ingesteld worden dat bij casten automatisch beeld verkregen word IPV steeds het ingangs signaal te wijzigen ( tv of casten) thnx

 • Hallo, ik heb een Samsung plasma tv: ps-42C7H met HDMI-ingang aan de achterzijde. Als ik de chromecast inplug krijg ik 1 sec verbinding en daarna springt ie weer op blauw scherm met ‘Geen signaal’, dit is al de 2e chromecast waarbij ik het probeer. Is mijn tv te oud of doe ik iets anders verkeerd? Ik heb alle stappen in de app gevolgd maar krijg die code ook niet in beeld op tv..