Home » Chromecast screensaver sfeerstand instellen
Chromecast Content streaming

Chromecast screensaver sfeerstand instellen

Screensaver - sfeerstand Chromecast

Wat kun je met de Chromecast screensaver?

De Google benaming voor de chromecast screensaver is “Sfeerstand”. In dit artikel leggen we uit welke mogelijkheden de sfeerstand biedt en hoe je deze mogelijkheden met behulp van de Google Home app kunt instellen. In het Nederlands wordt in plaats van het woord sfeerstand nog vaak over “screensaver” gesproken. Dit woord stamt uit de tijd dat schermen konden “inbranden” als lang dezelfde informatie op  het scherm werd weergegeven. Om dat te voorkomen werd na een aantal minuten de screensaver geactiveerd. Deze zorgde ervoor dat het scherm regelmatig een andere inhoud weergaf.  

Chromecast screensaver (sfeerstand) = backdrop

In het Engels wordt de sfeerstand de backdrop genoemd. Een backdrop is iets dat als achtergrond wordt gebruikt bij een decor, podium, ceremonie enz. Dat iets kan bijv. een bedrukt doek zijn of een stellage met bloemen en andere versieringen. Bij de Chromecast is de backdrop je tv-scherm gevuld met bepaalde afbeeldingen, al dan niet aangevuld met informatie. Deze afbeeldingen worden als slide-show getoond als er verder niets wordt gecast. Deze Chromecast screensaver zorgt ervoor dat je scherm niet kan inbranden.
In eerste instantie bestond de Chromecast backdrop uit afbeeldingen die je niet zelf kon kiezen. Foto’s van bekende fotografen, vaak in Amerika gemaakt. In oktober 2014 kwam er een update van de Chromecast app waarmee je de backdrop kon personaliseren met foto’s, kunst, nieuws, satellietfoto’s en meer. Nog later kwam er geheel vernieuwde versie van de Chromecast app waarmee je de backdrop kunt vullen met foto’s uit je Facebook en Flickr account.

De Chromecast screensaver / sfeerstand instellen

Het instellen van de sfeerstand op de Chromecast doe je met de Google Home app. Na het starten van de app zoek zie je de inhoud van je “Huis””: alle slimme apparaten die onderdeel van je thuisnetwerk uitmaken, en die zijn toegevoegd en ingedeeld in de Google Home app. Dit hoeven geen Google apparaten te zijn, het kunnen apparaten zijn van diverse merken. Voorbeelden hiervan zijn Hue lampen van Philips, Somfy screens met app-bediening en slimme stroomstekkers van TP-Link. Bij apparaten van Google zelf gaat het om slimme apparaten uit de Nest-serie zoals de slimme thermostaat, Google nest Hub en uiteraard de Google Chromecast.

Zoek de Chromecast op die je in wilt stellen. Druk op het tandwieltje bovenin het scherm of kies voor “Ambient personaliseren” onder in het scherm. Je ziet nu onder apparaatfuncties de optie Sfeerstand.

Mogelijkheden om foto’s uit je collectie te tonen

Wij vinden de mooiste optie van de sfeerstand de mogelijkheid om foto’s uit je eigen foto-collectie weer te geven. Die foto-collectie moet dan wel zijn opgenomen in Google Foto’s, de gratis foto bewaar- en organiseertool van Google. We hebben in een ander artikel uitleg gegeven over de werking en mogelijkheden van Google Foto’s.

Kies de optie “Google Foto’s” om foto’s toe te voegen aan je screensaver. Om foto’s uit Google Foto’s weer te geven in de sfeerstand van je Chromecast moeten deze onderdeel zijn van een album. Je kunt namelijk alleen albums selecteren om weer te geven in de sfeerstand.

Als je in het Sfeerstand-scherm naar beneden scrollt zie je nog meer opties die van invloed zijn op de weergave van foto’s via de Chromecast op je TV-scherm. Zo kun je aangeven of je persoonsgegevens wilt tonen en hoe je om wilt gaan met staande foto’s. Een niet onbelangrijke optie is “Persoonlijk fotobeheer”.
Bij “Persoonlijk fotobeheer” gaat het er om dat Google Foto’s probeert automatisch probeert op objectieve wijze slechte foto’s uit je bestaande gedeelde en privéalbums te verwijderen. Dit zijn bijvoorbeeld foto’s die wazig zijn of slecht belicht, een lage resolutie hebben of vrijwel identiek zijn aan andere foto’s. Het kan echter zijn dat door deze optie bepaalde foto’s uit albums die je wel getoond wilt hebben, nooit op je TV-scherm te zien zijn. Is dat het geval, wijzig dan de instelling Persoonlijk fotobeheer in Alleen live albums. Er wordt dan geen beheer uitgevoerd meer uitgevoerd op je privé of gedeelde albums.

Helemaal onderaan de sfeerstand instellingen staat nog een belangrijke optie, namelijk de snelheid van de diavoorstelling. Deze bepaalt hoe lang iedere foto op je TV-scherm wordt getoond. Wij vinden 10 seconden in de praktijk de meest prettige instelling.

De opties Kunstgalerie en Experimenteel

Naast de mogelijkheid om foto’s uit Google Foto’s weer te geven in je Chromecast screensaver, zijn er nog twee opties: Kunstgalerie en Experimenteel. Bij kunstgalerieën kun je uit een aantal collecties kiezen, bij experimenteel zijn er geen keuze opties. Je kunt niet én Google Foto’s kiezen én Kunstgalerie/Experimenteel. Je zult dus een keuze uit deze drie mogelijkheden moeten maken.

Reageren

Klik hier om te reageren