Home » Wat is Google TV en hoe werkt Google TV?
Chromecast met Google TV Google TV

Wat is Google TV en hoe werkt Google TV?

Bij Google TV denk je misschien dat het om een nieuwe video streaming service van Google gaat, maar dat is niet het geval.
Maar wat is Google TV dan wel en hoe werkt Google TV? Google TV is nieuwe software voor Android apparaten zoals Android telefoons, de nieuwe Google TV Chromecast 2020 en Sony TV’s met het Android besturingssysteem. Deze software brengt content vanuit populaire streaming aanbieders zoals Netflix, Google Play Movies, Amazon Prime, Disney+ en HBO bij elkaar (en binnenkort ook Apple TV, zie verderop).

Met Google TV kun je vanuit één interface dus de content van alle je favoriete streaming services bekijken en doorzoeken. De slimme engine van Google TV zorgt vervolgens voor slimme suggesties op basis van je kijk- en zoekgedrag.
Een soort Trivago voor streaming services zeg maar. En dat is geen gek idee in een tijd waarin het ene na het andere streaming platform het daglicht ziet en je voor ieder platform een aparte app moet gebruiken. Het zou dus best kunnen dat Google TV behoorlijk populair gaat worden, en daarmee ook de Google TV Chromecast. De verwachting is dat veel aanbieders van content streaming platforms zullen aanhaken bij Google TV. Een recent voorbeeld daarvan is Discovery+, een nieuwe (betaalde) streaming service voor non-fictie content. Discovery+ wordt vanaf het begin aangeboden voor Android en voor Chromecast met Google TV. Discovery+ is overigens (januari 2021) nog niet in Nederland beschikbaar.

Een unieke feature van Google TV is de mogelijkheid om rechtstreeks vanuit Google search content aan je watchlist toe te voegen.

de Google TV chromecast 2020

Google TV is niet iets wat je los kunt kopen. Het is de gebruikersinterface van apparaten die je kunt kopen. Google TV is eind 2020 voor het eerst verschenen op de Google TV Chromecast, de eerste Chromecast die gebruikt maakt van een on-screen interface en wordt geleverd met een afstandsbediening. De afstandsbediening beschikt over een microfoon, zodat je je favoriete content ook via spraakcommando’s kunt zoeken of starten.

Het simpele antwoord op de vraag “Wat is Google TV?” is dus eigenlijk: dat is een Chromecast met Google TV als gebruikersinterface.

Wat is het verschil tussen Google TV en Android TV?

Android TV is een operating system van Google, speciaal ontwikkeld voor smart TV’s. Het brengt de Google Play Store naar televisies en streaming devices, maakt het mogelijk games te spelen, geeft toegang tot de Google Assistant enz.

Wat is Google TV dan in vergelijking met Android TV? Google TV is geen operating system maar een soort add-on, een skin, een uitbreiding bovenop Android TV. Onder de motorkap gaat het nog steeds om Android TV. Zoals gezegd brengt Google TV de content van verschillende streaming services samen. Op onderstaande afbeelding zie je de gebruikersinterface van Google TV op de nieuwe “Google TV Chromecast”. Voorlopig is deze Chromecast het enige device met deze interface dus mocht je er gebruik van willen maken dan moet je de nieuwe Chromecast aanschaffen.

Google Play movies wordt Google TV

De App “Google Play Movies and TV” (Google Play Films) wordt hernoemd in Google TV, en zal ook content van meerdere aanbieders bij elkaar brengen. Ook het icoon en het logo van de app zullen worden aangepast, evenals het uiterlijk van de app zelf.

Ook Apple TV op Google TV mogelijk

Misschien vraag je je als gebruiker van Apple TV nu af of Apple TV ook één van de streaming services is die via Google TV ontsloten kan worden. Dat is inderdaad het geval, al is dat op het moment van schrijven (januari 2021) nog niet mogelijk. Met de toevoeging van Apple TV aan Google TV wordt content van Apple TV+ beschikbaar, evenals je bestaande collectie films en series uit iTunes.

Tags