Slimme thermostaten, slimme lampen, slimme speakers: steeds meer connected devices doen hun intrede in onze woning. De Google Nest Hub is echter meer dan een slimme speaker, het is de volgende stap in de ontwikkeling van het slimme huis. In dit artikel leggen we je uit waarom Google Nest Hub zo’n interessante ontwikkeling is en wat je er precies mee kunt.
De strijd om het slimme huis
Er woedt een felle strijd in de markt voor domotica ofwel huisautomatisering. Fabrikanten kondigen het een na het andere slimme apparaat aan, ons huis wordt steeds meer “connected”. Om die slimme apparaten met het netwerk te verbinden en te bedienen leveren ze daarvoor tevens hardware (bijvoorbeeld de Philips Hue Bridge) of apps. De makers van al die devices realiseren zich uiteraard dat ze niet de enige aanbieder van slimme apparaten zijn en en dat de consument behoefte heeft aan onderlinge connectiviteit en interactie. Apparaten moeten elkaar “zien” en op elkaar kunnen reageren. Ze maken daarom hun Home Automation Systeem compatible met andere systemen. Het resultaat is dat er diverse Domotica platformen zijn die naast elkaar draaien en die al dan niet met elkaar samenwerken. Het risico is aanwezig dat de consument door de bomen het bos niet meer ziet.
Google Nest Hub: persoonlijke assistent met spraakherkenning
De Google Nest Hub is naast een slimme speaker een oplossing voor het bedienen van apparaten door middel van spraakcommando’s. Bovendien is de Google Nest Hub voorzien van een scherm. Soms is het gewoon makkelijker om iets te zien dan te horen, op die momenten dat spraak niet de juiste vorm is kun je gebruik maken van het scherm. Het hart van Google Nest Hub bestaat uit Google Assistent, Google’s laatste versie van een persoonlijke assistent die je met spraakcommando’s kunt bedienen. Google Assistent wordt gezien als een upgrade of uitbreiding van “Google Now – designed to be personal” en een uitbreiding van de bestaande “OK Google” stembesturing.
Google Assistent is geen nieuwe vinding, de grootste concurrenten hebben ook personal assistents. Zo is er Apple’s Siri, Cortana van Microsoft’s Cortana en Alexa van Amazon.
Google introduceerde de Google Assistant tijdens het Google I/O event in mei 2016 en lanceerde het op de Google Pixel en de Google XL smartphones. Vervolgens werd de Assistent onderdeel van Google Home en daarna van Android Wear 2.0.
De gedachte achter Google Assistent is dat deze straks overal aanwezig is: in huis, onderweg, op je smartwatch, in de auto enzovoort. Google Nest Hub neemt daarbij de huiskamer voor zijn rekening.
Hoe werkt Google Assistent?
Wat de Google Assistent bijzonder maakt is dat hij is ontworpen om conversaties te voeren. Dat houdt in dat je een vraag kunt stellen gevolgd door diverse vervolgvragen, waarbij Google Assistent in staat is om verbaal te reageren in de context van de conversatie. Wanneer je bijvoorbeeld vraagt “Wat is de hoofdstad van Spanje” zal Google Assistent (Google Home) antwoorden met iets als “De hoofdstad van Spanje is Madrid”. Wanneer je vervolgens vraagt “Wat is de temperatuur daar?” zal Assistent weten dat je de temperatuur in Madrid bedoelt. Met de Google Assistent komt kunstmatige intelligentie dus weer een stap dichter bij. Je zult merken dat je met de huidige Assistent al hele gesprekken kunt voeren.
De Google Assistent wordt geactiveerd door het commando “OK Google” of “Hey Google”, gevolgd door een vraag of commando.
De talloze mogelijkheden van Google Home zijn onderverdeeld in een aantal categorieën:
- Geniet van entertainment
- Krijg antwoorden
- Beheer taken
- Plan je dag
- Beheer je huis
- Plezier hebben
Op de site madebygoogle.com vindt je een overzicht van de mogelijkheden die de Google Home je in elk van deze categorieën biedt.
Welke apparaten ondersteunt Google Nest Hub?
Google Nest Home kan in ieder geval gekoppeld worden met andere Nest producten zoals de Nest Cam en Nest Learning Thermostat. Daarnaast is er ondersteuning voor de Philips Hue lampen en de speakers van Sonos . Ook is er (uiteraard) ondersteuning voor de Google Chromecast.
Alle bekende muziekdiensten, van Spotify tot Deezer, kunnen eveneens worden gekoppeld met Google Nest Hub. Ook is het mogelijk om audio te ‘casten’ vanaf je computer of laptop.
Google Nest Hub kopen
De Google Nest Hub is te koop bij alle grote webwinkels in Nederland. Inmiddels is er ook een 2e generatie Google Nest Hub, de Google Nest Hub 2. De adviesprijs van de Nest Hub 2 is € 99,99.
Reageren