Home » Chromecast met Google TV
Google TV

Chromecast met Google TV

Chromecast met Google TV

Met de nieuwe Chromecast met Google TV breekt Google met het verleden. De eerdere versies van de Chromecast verschillen weliswaar in uiterlijk en specificaties, maar komen in essentie met elkaar overeen. Het zijn apparaten die dienen als doorgeefluik om beelden op een TV of monitor weer te geven. Voor meer informatie zie het artikel “Hoe werkt de Chromecast?“. 

Wat is de “Chromecast met Google TV”

De Chromecast met Google TV is niet langer alleen een apparaat dat content naar een scherm stuurt (“cast”), hoewel dit uiteraard nog steeds mogelijk is, maar een apparaat met een eigen besturingssysteem, Google TV genaamd. Een minicomputer dus eigenlijk. De Chromecast 2020 is daarmee vergelijkbaar met Apple TV, de Xiaomi MiBox en de Fire TV Stick.  Het is de eerste Chromecast die beschikt over een afstandsbediening en over een on-screen gebruikersinterface. Met de meegeleverde Bluetooth afstandsbediening wordt de gebruikersinterface van de Chromecast met Google TV bediend. 

De Chromecast met Google TV wordt van stroom voorzien via de (meegeleverde) adapter, via een USB-kabel wordt aangesloten op de USB-C poort van de streamer. De Chromecast en afstandsbediening zijn beschikbaar in : Snow, Sky, and Sunrise.

In het artikel “Wat is Google TV?” vind je meer informatie over Google TV. Daar wordt ook uitgelegd wat het verschil is tussen Google TV en Android TV.

Chromecast met Google TV kopen in Nederland

De Chromecast 2020 is officieel nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar al geruime tijd te koop via Bol.com (partners). Wil je deze Chromecast met Google TV kopen, hou er dan wel rekening mee dat mogelijk niet alle opties (meteen) beschikbaar zullen zijn. Daarvoor moet je toch wachten op de officiële release in Nederland. Overigens hebben wij weinig beperkingen ondervonden bij het gebruik van de Google-TV Chromecast.

De vraag is natuurlijk of deze Chromecast de moeite waard is om aan te schaffen in plaats van de Chromecast 3 of de Chromecast Ultra. Het antwoord daarop is ja. De Chromecast met Google TV kan namelijk 4K beelden weergeven en dat is iets wat de Chromecast 3 niet kan. De Chromecast Ultra kan wel 4K beelden weergeven maar deze Chromecast is duurder dan de Chromecast met Google TV en kan minder.

Mocht je op korte termijn met Google Stadia aan de slag willen en geef je niet veel om Google TV, dan is de Chromecast Ultra de meest geschikte optie. Google Stadia controllers + Chromecast Ultra worden daarom door de meeste webwinkels als bundel verkocht.

Mogelijkheden Chromecast met Google TV

De functie van de Chromecast met Google TV is net als bij zijn voorgangers hetzelfde gebleven, n.l. het er naar toe streamen (casten genoemd) van content van andere devices, en het weergeven van deze content op het apparaat waarmee de Chromecast is verbonden. De Chromecast met Google TV kan video met een resolutie tot 4K weergeven en ondersteunt HDR via de formaten Dolby Vision, HDR10 en HDR10+. Daarnaast worde de audio-formaten Dolby Digital, Dolby Digital Plus, and Dolby Atmos.

De afstandsbediening beschikt over speciale knoppen voor het openen van YouTube en Netflix en voor het geven van spraakcommando’s of zoekopdrachten via de ingebouwde microfoon. De afstandsbediening kan worden geprogrammeerd om het geluid en de input van TV’s en soudbars te bedienen via HDMI-CES of infrarood signalen. 

Op de Chromecast met Google TV kunnen apps en games worden geïnstalleerd die je vervolgens kunt selecteren en starten met de afstandsbediening. Je kunt de apps die je vaak gebruikt toevoegen aan de “For You” optie in het menu. Hiervoor is het wel nodig dat de Chromecast 2020 officieel in Nederland is uitgebracht, tot die tijd zul je het zonder deze optie moeten doen.

4K resolutie

Zoals gezegd was het weergeven van 4K video tot nog toe alleen mogelijk met een speciale uitvoering van de Chromecast, de Chromecast Ultra. Omdat de Chromecast met Google TV ook 4K beelden aan kan, is er voor de 4K kijker nu de keuze. De Chromecast Ultra blijft voor het Google Stadia, de cloud gaming service van Google, nog steeds een uitstekende keuze.

Specificaties Chromecast met Google TV

Benieuwd naar de specificaties van de Chromecast met Google TV? Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken:

Processor: quad-core ARM
RAM: 2GB
Storage: 4GB
Connectiviteit: wife ac, Bluetooth, HDMI 2.0b (HDCP2.2)
Software: Android TV (Android 10)
Format support: tot 4K @ 60Hz, Dolby Vision, HDR10, HDR10+; Dolby Atmos, Digital en Digital Plus
Dimensies: 162 x 61 x 12,5mm
Gewicht: 55g

De Chromecast met Google TV is gemaakt van 46% gerecycled plastic in zijn mechanische delen. De afstandsbediening maakt gebruik van AAA batterijen, de twee meegeleverde batterijen zijn niet oplaadbaar.

Reageren

Klik hier om te reageren