Home » Welke Chromecast kopen? (in 2022)
Chromecast

Welke Chromecast kopen? (in 2022)

Welke Chromecast kopen?

Op onze site vind je allerlei informatie over de Chromecast kopen. Met deze mediastreamer van Google kun je casten naar tv. Mocht je overwegen er één te kopen, dan is het goed om te weten welke soorten Chromecast er zijn, en wat de verschillen tussen de Chromecast versies zijn. Dan kun je een goede keuze maken welke Chromecast je moet kopen in 2022. Ook is het goed om van iedere Chromecast te weten of ze nog te koop zijn en of het verstandig is die te kopen. Daarnaast is het belangrijk te weten welke Chromecast je het best (in jouw situatie) kunt nemen. Dit bespreken we allemaal in dit artikel.

Wil je weten hoe de Chromecast werkt, check dan de pagina “Hoe werkt de Chromecast“.

Chromecast kopen: Welke soorten zijn er?

Er zijn vier varianten van de Chromecast:

 1. De Chromecast 3
 2. De Chromecast Ultra
 3. De Chromecast met Google TV
 4. De Chromecast Audio (deze is inmiddels niet meer te koop)

Misschien komt nu de vraag “Wat is de beste Chromecast?” bij je op. Dit is echter niet de juiste vraag. Er is niet zoiets als de “beste Chromecast”, er zijn verschillende versies van de Chromecast met elk hun eigen kenmerken. Welke Chromecast kopen is veel meer een vraag van wat je er precies mee wilt gaan doen. Verderop in dit artikel geven we een aantal tips die je kunnen helpen om de voor jou beste Chromecast te kopen.

1. Chromecast 3 kopen

De Google Chromecast 3

Dit is de 3e generatie Chromecast waarmee je Full HD (1080p) beelden naar je televisie streamt. Hij wordt de Chromecast 3 genoemd omdat het de opvolger is van de in september 2015 verschenen 2e generatie Chromecast. Deze volgde op zijn beurt de 1e generatie Chromecast op die in 2013 het licht zag.
De Chromecast 3 is sinds september 2018 verkrijgbaar. De verschillen tussen de 1e, 2e en 3e generatie zijn met name dat iedere opvolger een verbeterde versie is van zijn voorganger. Daarbij gaat het met name om meer snelheid en betere WiFi ondersteuning voor een stabielere verbinding. 

2. Chromecast Ultra kopen

De Google Chromecast Ultra

De Chromecast Ultra is de Ultra HD (4K) uitvoering van de Chromecast waarmee je Ultra HD beelden kunt streamen van je telefoon naar je 4K televisie. Voorwaarde is wel dat de apps waarmee je de content streamt ook 4K ondersteuning bieden. Een ander verschil met de Chromecast 3 is dat er een ethernet adapter wordt meegeleverd zodat je deze Chromecast ook met een netwerkkabel op je thuisnetwerk kunt aansluiten. Inmiddels is de Chromecast met Google TV / Chromecast 4 uitgebracht, deze ondersteunt ook 4K video. 

De Chromecast Ultra is vanaf oktober 2016 in Nederland verkrijgbaar. Meer informatie over de Chromecast Ultra. De Chromecast Ultra is tevens het device waarmee je Google Stadia op je TV kunt spelen.

3. De Chromecast met Google TV kopen

Google Chromecast met Google TV

De Chromecast met Google TV is in oktober 2020 gelanceerd. Het is de eerste Chromecast met een afstandsbediening en een interactieve gebruikersinterface. Deze versie van de Chromecast ondersteunt 4K. Met de Chromecast met Google TV slaat Google duidelijk een andere weg in. Je kunt met deze Chromecast uiteraard ook gewoon streamen, maar de mogelijkheden gaan veel verder dan dat. Check dit artikel als je meer over de mogelijkheden van de Chromecast met Google TV wilt weten.
Wil je de Chromecast met Google TV kopen, check dan op deze pagina waar je deze goedkoop kan kopen. 

Spotify afspelen op Chromecast

Je kunt Spotify gebruiken in combinatie met een Chromecast. Zorg ervoor dat de Chromecast en het apparaat waarop de Spotify app is geïnstalleerd in hetzelfde netwerk zitten, en je kunt de Chromecast kiezen als afspeelapparaat. Het afspelen van lokaal in Spotify opgeslagen bestanden wordt niet ondersteund door de Chromecast. 

Een voordeel van het gebruik van Spotify op een Chromecast is dat je de informatie van de afgespeelde nummers op het scherm van je TV kunt bekijken. Zeker nu Spotify steeds meer beelden toont bij songs. Ook voor het bekijken van videopodcasts is Spotify in combinatie met een Chromecast zeer geschikt.

Uiteraard wordt het gebruik van Spotify in combinatie met een Chromecast past echt leuk als de Chromecast is aangesloten op een TV die met een goede audio-installatie of soudbar is verbonden.

Welke Chromecast kopen? Enkele tips

Wil je graag weten welke Chromecast versie je moet kopen?  We geven je hieronder wat aandachtspunten waar je op moet letten als je een Chromecast wilt kopen:

 1. Als je over een goede smart-TV beschikt, vraag je dan af of je wel een Chromecast nodig hebt; meestal kun je rechtstreeks naar de TV streamen en is een Chromecast niet nodig. Als je recent een TV hebt gekocht, check dan of deze niet over een ingebouwde Chromecast beschikt;
 2. Koop een recente Chromecast, geen Chromecast 1 of Chromecast 2, tenzij je weinig eisen stelt en je een beperkt budget hebt.
 3. Koop een Chromecast 3 als je uitsluitend behoefte hebt aan het streamen van (niet 4K) content naar je (niet zo slimme) TV. Of als je regelmatig van huis bent en een Chromecast bij de hand wilt hebben om op een willekeurige TV aan te sluiten.
 4. Koop een Chromecast Ultra als je 4K beelden wilt streamen (de gebruikte apps moeten dat ook ondersteunen), of als je gebruik wilt gaan maken van Google Stadia;
 5. Koop een Chromecast met Google TV als je via een on-screen interface gebruik wilt maken van meerdere streaming diensten zoals Youtube, Spotify, Disney+, Netflix e.d. Let op: er zijn ook TV’s te koop met de Google TV interface. Als je zo’n TV hebt heeft het weinig zin een Chromecast met Google TV te kopen;

Chromecast kopen in Nederland

De Chromecast is te koop bij alle grote webwinkels in Nederland. Let er wel op welke versie wordt aangeboden, meestal wil je de nieuwste Chromecast kopen en niet een oudere versie. De gangbare versies op dit moment (in 2022) zijn de Chromecast 4K met Google TV, de Chromecast Ultra en de Chromecast V3. 

Gamen op de Chromecast

Op de eerste versie van de Chromecast was gamen maar heel beperkt mogelijk. De Chromecast was er eigenlijk niet geschikt voor en het werkte te traag. Op de Chromecast 2 en 3 is het gamen verbeterd, waarbij met name de telefoon het werk verricht. De telefoon fungeert als de controller en stuurt zowel zijn eigen scherm als het scherm van de TV aan. De Smartphones van tegenwoordig hebben meer dan voldoende kracht om dit te doen.

Met de komst van Google Stadia is de Chromecast ook een alternatief voor de game consoles geworden. Google Stadia is een zogenaamde game streaming / cloud gaming dienst. Om hiervan gebruik te maken kun je een Chromecast ultra aanschaffen. Om gebruik te maken van Google Stadia is wel een abonnement nodig.

Alternatief voor Chromecast: wat is de concurrentie?

Na het succes van Google zijn er steeds meer bedrijven die een HDMI media streamer aanbieden.
We noemen hier de belangrijkste concurrenten van de Google Chromecast. Misschien past één van deze alternatieven heel goed bij jouw persoonlijke situatie. Maar heb je geen specifieke reden om een andere HDMI media streamer te kopen, dan raden we toch aan een Chromecast aan te schaffen. Dit vanwege de zeer brede ondersteuning van de Chromecast.

 • Amazon Fire TV Stick 4K
 • Amazon Fire TV Cube
 • Apple TV 4K
 • NVIDIA SHIELD TV
 • Roku Streaming Stick+ 
 • Xiaomi Mi Box S