Home » Chromecast installeren
Chromecast

Chromecast installeren

Hoe werkt chromecast

Zodra je de Google Chromecast in je handen hebt, wil je natuurlijk gelijk aan de slag. Op de verpakking vind je duidelijke instructies, maar desondanks de instructies kan het een Chromecast instellen nog best lastig zijn. In dit artikel leggen we je uit hoe je de Chromecast op de juiste manier kan installeren.

Download de app

Om de Chromecast te installeren, heb je een app nodig. Deze app kun je downloaden in de App Store (iOS) of in de Google Play Market (Android). Zoek naar ‘Chromecast’ en selecteer de app die door Google is gemaakt. Er zijn veel verschillende apps beschikbaar, die kun je uiteraard allemaal uitproberen, maar voor het installeren heb je de officiële Chromecast app nodig. Als je de Chromecast hebt ingesteld kun je de app weer sluiten. Je hoeft de app dus dus niet elke keer op te starten als je je stick wilt wilt gebruiken om te streamen. Een eenmalige setup is voldoende. Het is wel aan te raden om de app niet te verwijderen van je telefoon. De app kan namelijk ook gebruikt worden om de nieuwe Screen casting functionaliteit te starten.

Stappen Chromecast instellen

Zodra je de Chromecast app gedownload hebt en je de stick in je TV hebt gestopt kan het echte werk beginnen. Volg het stappenplan uit de app om de Chromecast te installeren. Je zult wat keuzes moeten maken wat betreft het netwerk, de naam van die je aan je stick wilt geven en meer. Als je content naar je tv wilt streamen, moeten je Chromecast en het apparaat waarvan je streamt op hetzelfde netwerk zitten. Zitten ze op verschillende netwerken, dan kan je niets streamen.
(Edit 2015: Tegenwoordig kan je wél streamen als je niet op hetzelfde netwerk zit. Dit kan via de nieuwe gastmodus. Lees voor meer informatie hierover dit artikel op onze site.)

Uitgebreider stappenplan nodig? Check de uitgebreide setup handleiding.

17 Reacties

Klik hier om te reageren

 • Beste,

  Sinds vandaag heb ik een Chromecast aangeschaft. Ik heb de app op mijn Samsung Galaxy TAB 3 geïnstalleerd. Men herkend elkaar en ik krijg de melding het casten si gereed voor gebruik.

  Wat ik ook doe ik krijg niet de beelden vanaf de TAB naar de TV (LG HDMI) overgebracht.

  Wat doe ik verkeerd?

  Never mind het is al gelukt!

 • Ik draai bij de installatie v chromecast in cirkeltje rond. App gedownload. Dan moet je in wifi instellingen jouw chromecast selecteren, waardoor je van je eigen wifi afgaat. Vervolgens kun je dan naam van chromecast aanpassen enz. Alleen dan moet je verbinding maken met een wifi netwerk, maar dan gaat het fout. Er kan geen verbinding gemaakt worden, waarschijnlijk omdat de wifi instelling als selrctie de chromecast heeft.
  Als je dan bij de instellingen het wifi netwerk terugzet naar de oorspronkelijke wifi verbinding en weer naar de app gaat, dan kun je weer helemaal opnieuw beginnen.
  Wat moet ik doen?

  • Hallo Alberto,

   Heb je ons uitgebreide stappenplan er al bij gepakt? Hier staat stap voor stap wat je moet doen, en staat niks over het selecteren van Chromecast als je WIFI. Je hoeft voor de installatie geen “wifi” verbinding te maken met je Chromecast. De Chromecast moet enkel verbinding kunnen maken met jouw WIFI.

   Ik hoop dat je er met het stappenplan wel uit komt.

 • Ik kan de chrome app niet openen. Hij geeft gelijk de melding chromecast is gestopt. Op al mijn apparaten thuis. Waarom?

  • Ik heb dit probleem eerder voorbij zien komen rond eind mei. Toen lag het aan een bug in een software update van de chromecast app. Zou nu inmiddels verholpen moeten zijn…

 • Als ik de chromecast app open op mijn Samsung Galaxy Tab3 dan krijg ik direct de melding: “chromecast onverwachts gestopt”.

  Wat moet ik doen om dit te verhelpen?

  Ik heb de app al een paar keer verwijderd en weer geïnstalleerd.

 • Bij het installeren van Chromecast, krijg ik op mijn tv de melding dat Chromecast verbonden is met het netwerk, maar geen toegang tot internet. Hoe kan ik dit oplossen?

  • Dit heeft waarschijnlijk met je router te maken. Je zou kunnen beginnen om deze te resetten als je dat nog niet hebt gedaan.
   Waarschijnlijk houdt een instelling in de router de internet-toegang tegen. Dat zou bijvoorbeeld “parental control” o.i.d. kunnen zijn. Controleer ook of UPnP aan staat en MAC-filtering uit.
   Als dit niet oplevert helpt het installeren van de nieuwste firmware op de router misschien.

 • Bij het installeren van chromecast op mijn Samsung tv krijg ik het draaiende logo te zien. Daarna gaat het beeld op zwart. Sls ik net doe alof ik de code zie en cast dan krijg ik wel audio en geen beeld. Wie weet raad?

 • ik heb vandaag de Google Chromecast aangeschaft.
  Alles werkt maar het casten (overnemen van het scherm plus geluid) werkt niet. Het geluid doet het wel maar het beeld niet. Beiden staan op hetzelfde netwerk (5 ghz).
  Het gaat om de Samsung tab 3.
  Ik heb d it geprobeerd op 2 televisies (Samsung en Phillips)
  Kunt u mij op weg helpen?

 • Heb mijn stick ook in Canada gebruikt.Beelden prima,de ned tekst onder de films is echter niet meer in te stellen alleen de engelse en franse.Hoe krijg ik de nederlandse tekst er bij.De eerste dagen was die er wel.

 • Na bijna 1 jaar goed werken krijg ik nu een melding dat Chromecast verbonden is met het netwerk, maar geen toegang tot internet. Hoe kan ik dit oplossen? Router heb ik opnieuw opgestart en chromecast zelf ook uit en aan gezet. KPN beweert dat ik nog steeds op 2.4 frequentie zit.

  Weet niet meer wat ik nog kan doen. Iemand anders misschien wel?????

 • Ik probeer mijn Chromecast te installeren maar hij geeft aan op mijn smartphone dat hij geen verbinding kan maken en er staat “controleer wifi instellingen”.

  Waar moet ik op controleren dan ?

 • Hallo. Vandaag de nieuwste type chromecast gekocht. Apparaat is verbonden met wifi en met mijn note 4 phone. De code is ook herkend en zie ook de naam wat ik heb ingevoerd op mn phone op de tv staan maar streamen lukt niet. Ik krijg verder niks te zien op tv wat ik ook aanklik op mn phone. Wat doe ik verkeerd?

 • hallo,

  Ik heb ook een probleem met mijn chromecast namelijk:
  Als ik gebruik maak van mijn chromecast kunnen andere apparaten op dezelfde wifi als ik mijn chromecast pauzeren of uit zetten. Wat moet ik doen ?

 • Ik probeer voor de 3e x in twee jaar chromecast te installeren, werkt niet. De app van chrome stuurt me steeds naar andere sites.