Home » Videobestanden op je pc of laptop afspelen op Chromecast
Chromecast Content streaming

Videobestanden op je pc of laptop afspelen op Chromecast

VLC-chromecast

Het is met een Chromecast mogelijk om zowel internet content (bijv. Youtube filmpjes) te streamen als lokale content, bijvoorbeeld films die op je pc of laptop zijn opgeslagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan films die op een laptop of pc staan, of het streamen van een tabblad in Google Chrome.

Verschil tussen streamen van internet of van pc/laptop

Er is echter wel een verschil tussen het streamen van internet content en het rechtstreeks streamen van een pc of laptop (of telefoon/tablet).

Bij het streamen van internet content haalt de Chromecast zelf de audio- of videostream van het internet. Je device speelt daarbij geen rol, het dient “slechts” voor de bediening. Hierdoor wordt je device niet belast met allerlei zaken, en de kwaliteit van de Wifi connectie van jouw apparaat met je router is niet heel erg van belang.

Als alternatief kun je content streamen die zich op je device, bijvoorbeeld op je laptop, bevindt. In die situatie levert het device de stream dan rechtstreeks aan de Chromecast levert. Hiervoor moet je laptop de video encoden, én zorgen voor een stream naar de Chromecast. Op oudere hardware kan dit leiden tot haperend beeld van matige kwaliteit.

Streamen van laptop naar Chromecast met VLC player

Om video naar je Chromecast te streamen kun je het best gebruik maken van het programma VLC Player. Deze beschikt over de mogelijkheid om rechtstreeks een stream naar de Chromecast op te zetten. Als alternatief kun je eventueel het hele scherm van je device of een tabblad van je Chrome browser casten, maar dit is omslachtiger en zal minder goed werken.

Mocht je toch willen proberen hoe dat bij jou gaat: je kunt eenvoudig een MP4 videobestand in een Chrome tab slepen en dit tabblad casten naar de Chromecast.

Het streamen van video met behulp van VLC Player werkt als volgt:

  • Zorg dat de VLC Player geïnstalleerd is op je device
  • Zorg dat de video-bestanden die je af wilt spelen op je device staan
  • Start de VLC Player en open het af te spelen bestand
  • Kies afspelen, en vervolgens voor Renderer. Je ziet nu de beschikbare Chromecast apparaten en kunt het gewenste apparaat kiezen.

Handige Chrome-extensie om films van pc/laptop te streamen

Je kunt ook video’s van je pc of laptop streamen door gebruik te maken van tools zoals Videostream for Google Chromecast™.
Deze tools bieden een soort mediaserver functionaliteit waardoor het streamen een stuk soepeler verloopt.

Streamen vanaf een Synology of andere NAS

Beschik je over een NAS zoals de Synology, dan is het wellicht beter om je video-bestanden op de harde schijf van deze NAS te bewaren. Je kunt dan om te streamen gebruik maken van de beschikbare apps om content van je NAS naar je Chromecast te streamen. Hoe je dat met je Synology kunt doen kun je hier lezen.