Home » Video casten vanaf laptop of pc naar Chromecast
Chromecast Content streaming

Video casten vanaf laptop of pc naar Chromecast

Casten vanaf laptop en streamen met chromecast naar tv

Het is met een Chromecast mogelijk om zowel internet content (bijv. Youtube filmpjes) te streamen als lokale content, bijvoorbeeld films die op je pc of laptop zijn opgeslagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan films die op een laptop of pc staan, of het streamen van een tabblad in Google Chrome. Zo kun je dus vanaf je laptop casten naar TV.

Verschil tussen streamen van internet of van pc/laptop

Er is echter wel een verschil tussen het streamen van internet content en het rechtstreeks streamen van een pc of laptop (of telefoon/tablet).

Bij het streamen van internet content haalt de Chromecast zelf de audio- of videostream van het internet. Je device speelt daarbij geen rol, het dient “slechts” voor de bediening. Hierdoor wordt je device niet belast met allerlei zaken, en de kwaliteit van de Wifi connectie van jouw apparaat met je router is niet heel erg van belang.

Als alternatief kun je content streamen die zich op je device, bijvoorbeeld op je laptop, bevindt. In die situatie levert het device de stream dan rechtstreeks aan de Chromecast levert. Hiervoor moet je laptop de video encoden, én zorgen voor een stream naar de Chromecast. Op oudere hardware kan dit leiden tot haperend beeld van matige kwaliteit.

Laptop streamen naar Chromecast met VLC player

Om video naar je Chromecast te streamen kun je het best gebruik maken van het programma VLC Player. Deze beschikt over de mogelijkheid om rechtstreeks een stream naar de Chromecast op te zetten. Als alternatief kun je eventueel het hele scherm van je device of een tabblad van je Chrome browser casten, maar dit is omslachtiger en zal minder goed werken.

Mocht je toch willen proberen hoe dat bij jou gaat: je kunt eenvoudig een MP4 videobestand in een Chrome tab slepen en dit tabblad casten naar de Chromecast.

Video vanaf je laptop casten naar TV met behulp van VLC Player werkt als volgt:

  • Zorg dat de VLC Player geïnstalleerd is op je device
  • Zorg dat de video-bestanden die je af wilt spelen op je device staan
  • Start de VLC Player en open het af te spelen bestand
  • Kies afspelen, en vervolgens voor Renderer. Je ziet nu de beschikbare Chromecast apparaten en kunt het gewenste apparaat kiezen.
VLC video vanaf laptop casten naar tv

Casten zonder haperingen

Om te casten vanaf je laptop of pc zonder haperingen, is het belangrijk om een snelle internetverbinding te hebben. Het absolute minimale is echt 20 MB/s voor het gebruiken van een chromecast, maar sneller internet is natuurlijk beter. Vooral glasvezel internet is veel stabieler en betrouwbaarder voor het streamen vanaf je laptop naar tv. Wil je snel internet en daarnaast ook heel veel films en series kunnen streamen? Bekijk dan de internet en tv pakketten van ONLINE, deze aanbieder kunnen we aanraden voor snel internet. Zo kun je altijd je chromecast gebruiken zonder dat je beeld uitvalt, hapert of wegvalt.

Handige Chrome-extensie om films van pc/laptop te streamen

Je kunt ook video’s van je pc of laptop streamen naar tv door gebruik te maken van tools zoals Videostream for Google Chromecast™.
Deze tools bieden een soort mediaserver functionaliteit waardoor het streamen een stuk soepeler verloopt.

Streamen naar tv vanaf een Synology of andere NAS

Beschik je over een NAS zoals de Synology, dan is het wellicht beter om je video-bestanden op de harde schijf van deze NAS te bewaren. Je kunt dan om te streamen gebruik maken van de beschikbare apps om content van je NAS naar je Chromecast te streamen. Hoe je dat met je Synology kunt doen kun je hier lezen.