Home » Chromecast Audio installeren voor dummies
Chromecast Content streaming

Chromecast Audio installeren voor dummies

Chromecast Audio

Het gemak waarmee je de Chromecast Audio in gebruik neemt is één van de sterke punten van deze Google streamer.

Toch kan het zijn dat als je een Chromecast Audio gekocht of gekregen hebt, je niet precies weet hoe je die aan de praat moet krijgen. Volg de onderstaande stappen en binnen 10 minuten kan je muziek luisteren via je Chromecast Audio.

Je hebt je tijdens de setup je WiFi code nodig, dus als je dat niet weet is het handig deze op te zoeken voordat je begint.

Opmerking: ben je op zoek naar de instructie voor het installeren van de “gewone” Chromecast, klik dan hier.

Stap 1. De Chromecast Audio aansluiten

Om te beginnen sluit je de Chromecast Audio aan op het gewenste apparaat. Dit kan een (actieve) speaker zijn of een versterker / receiver. Vervolgens sluit je de stroomkabel aan op het apparaat en op een stopcontact. De Chromecast Audio staat nu aan en zendt een tijdelijk WiFi-netwerk uit, dit netwerk heeft als naam iets in de trant van “ChromecastAudio3578.a”.

Stap 2. De Google Home app installeren

Om de Chromecast in gebruik te kunnen nemen heb je de officiële Google Home app nodig. Als je al een Chromecast bezit zul je die al op een van je devices (smartphone, tablet) hebben staan. Is dat niet het geval dan moet deze nu eerst worden geïnstalleerd. Hiervoor zoek je de app op in de App Store van Apple of in de Google Play Store en installeer je die op je telefoon of tablet.

Stap 3. Chromecast Audio toevoegen binnen de app

Start de Google Home app. Onderaan het scherm zie je de optie “Nieuw apparaat toevoegen”. Kies deze. In het volgende scherm wordt gevraagd welk type Chromecast je wilt configureren. Kies voor “Chromecast Audio”.

Nu verschijnt een scherm waarin je wordt gevraagd verbinding te maken met het tijdelijke WiFi netwerk van de Chromecast Audio (zie stap 1.). Let op: dit moet je doen in de WiFi instellingen van je device. Je moet hiervoor de Chromecast app verlaten, WiFi verbinding maken met de Chromecast Audio, en de app weer activeren.

Je ziet nu de melding “Je kunt nu je Chromecast instellen”.  In het volgende venster wordt je gevraagd om je speakers in te schakelen en dan op de knop “Testgeluid afspelen” te drukken. Tip: zet het geluid van je installatie / speakers niet te hard, de Chromecast zend het testgeluid op vol vermogen naar je speakers.

Als alle stappen goed zijn gevolgd hoor je nu het testgeluid, en kies je voor “Ik heb het gehoord”.

Stap 4. Land en naam instellen

In het volgende scherm moet je de juiste regio selecteren. Normaal gesproken staat hier al Nederland (België). Is dit niet het geval, selecteer dan het juiste land.

Vervolgens kun je de Chromecast een andere naam geven, en aangeven of je de gast modus wilt inschakelen. Informatie over de gast modus vind je in het artikel “De nieuwe Chromecast gast modus en Screencasting (mirroring)“.

Stap 5. Verbinden met WiFi netwerk

Tot nog toe verloopt de communicatie nog steeds via het tijdelijke WiFi netwerk van de Chromecast Audio. De laatste stap is dat je de Chromecast verbindt met je WiFi netwerk. Kies hiervoor je netwerk uit de lijst en geef het WiFi wachtwoord op.

Vervolgens verschijnt de melding “Bezig met instellen van <naam chromecast>”. Als dit is gelukt ben je klaar met de installatie, en kun je vanuit apps die de Chromecast Audio ondersteunen muziek gaan streamen.

Loop je tegen problemen aan bij het installeren van de Chromecast Audio? Laat hieronder een bericht achter en je krijgt zo snel mogelijk een reactie.

26 Reacties

Klik hier om te reageren

 • Aan het einde avn het installatieproces, krijg ik steeds de volgende melding:
  “ChromecastAudio3290 kan geen verbinding maken met Ziggo93212”.
  Ik het meerdere keren geprobeerd, het wachtwoord is juist, etc. etc. maar het lukt steeds niet.
  Graag spoedig uw reactie.

  Met vriendelijke groeten,’
  Robert

 • Chromecast audio kan geen contact met netwerk maken. Gaarne snelle reactie ivm beperkte tijd om apparaat te retourneren.

 • ik heb twee stuks chromecast audio geïnstalleerd, ze werken allebij afzonderlijk prima
  Maar ik wil ze gelijktijdig muziek laten spelen (spotify premium) Hoe moet ik dat doen

 • Ik heb de Chromecast Audio 2 zowel op iPhone als op iPad al diverse malen doorlopen: alles gaat goed inclusief het koppelen aan mijn Ziggo netwerk, maar als ik via Spottify muziek wil afspelen komt er alleen geluid uit telefoon of iPad. Resetten helpt niet, wifi-versterker er tussenuit gehaald, helpt niet. Wat nu???

  • Bij afspelen komt muziek alleen uit telefoon of pc en niet uit de boxen.
   Graag advies welke stappen ik zou moeten ondernemen.

 • Installatie Chromecast audio op Iphone helemaal doorlopen, tijdens het instellen geluid op de speakers. Zoek netjes verbinding met het netwerk, maar na installatie geen geluid uit de speakers tijdens het casten. Geluid alleen hoorbaar op de Iphone.

  • Eindelijk gevonden! Onderin Spotify bij beschikbare apparaten nog de chromecast selecteren, dan gaat hij van de telefoon naar de speakers.

 • chromecast audio gekocht alles netjes doorlopen maar aan het einde van de rit krijg ik de melding ‘geen verbinding mogelijk met netwerk’ het modem is 2 jaar oud Experia Box v8 en gebruik ipad. wat nu?

 • Alle stappen doorlopen en nu via iPhone 5s tunein app muziekzender geselecteerd. Bij afspelen komt muziek alleen uit telefoon en niet uit de boxen.
  Graag advies welke stappen ik zou moeten ondernemen.

 • Mijn chromecast aangesloten maar bij de netwerkverbindingen op laptop, iPad of telefoon komt deze niet in beeld… bij mijn vriendin thuis doet dit apparaatje t wel. Het lampje brandt ook. Je zou zeggen: het apparaatje doet t dus.
  Hoe krijg ik m wel tussen mijn netwerkverbindingen zodat ik de rest van de installatiestappen ook kan doorlopen?

 • Ik heb de Chromecast Audio op mijn iPhone geinstalleerd: alles gaat goed inclusief het koppelen aan mijn Wifinetwerk, maar als ik via Spottify muziek wil afspelen komt er alleen geluid uit telefoon. Wat nu???

 • Het witte lichtje knippert, ik kan dus geen verbinding maken.
  Op mijn lijst met netwerken staat bij het netwerk van de chromecaste ook de kreet beperkt.

  Hoe los ik dit op!

 • Goedemorgen,

  Ik heb een nieuwe experia box V10 van KPN en sinds die tijd kan ik geen verbinding meer maken met de chromecast audio. De gewone chromecast via de tv werkt wel. Weten jullie misschien raad? Ik heb al de stekker eruit getrokken en opnieuw aangesloten maar ik krijg hem niet meer werkend.

  Dank voor het meedenken,

  m vr gr
  Lidewij

 • bij deze dummie is het juist hetzelfde , de chromecast geraakt niet verbonden met mijn internet , hoe komt dat en wat moet ik daar aan doen .

 • Ik zie hier alleen vragen, geen antwoorden. Ook ik heb een chromecast-audio en die wil NIET verbinden met de ziggo-modem. Zelf een nieuwe ‘connect-box van ziggo brengt geen oplossing. Help !

 • Ik heb vrijdag een nieuwe chromecast Audio gekocht maar het werkt niet met radio zenders vi de app van NPO. Hij valt telkens uit. Wat kan ik hieraan doen of is hij defect. Op de doos stond dat hij al open was geweest.

 • Ik heb onlangs een chromecast generatie 1 cadeau gekregen. Hoe heet de Chromecast app (voor Android)? Is dat Google Play Services?

 • Zo juist chrome cast audio geïnstalleerd, doch na casten via Google play geen geluid via audio box! Hoor alleen een korte “pling” (Bij test wel geluid via audiobox)
  Zowel via Samsung tab als smartphone S7 geprobeerd.
  Hoe op te lossen?

 • Chromecast audio app is niet te installeren op mijn laptop (ook al wordt aangegeven dat het apparaat ook geschikt is voor een laptop). Ik kan alleen mijn telefoon aansluiten.

 • Mijn chromecast audio aangesloten op min Marantz versterker, line in.
  Maar als ik de app wil installeren vraagt hij om apparaat te vinden, maar vindt niets.

 • Ik heb nog een oudere chromecast audio. Ik wil die installeren op mijn macbook om verbinding te maken met mijn hifi versterker. Maar dat lukt mij niet. Kan u mij helpen om dit te doen of waar vind ik daar goede uitleg over?“Mat dank