Home » Chromecast 2 review
Chromecast

Chromecast 2 review

Op deze pagina vindt je een Chromecast 2 review die is samengesteld uit de reviews van diverse (gerenommeerde) Nederlandse en buitenlandse sites. De geraadpleegde sites vindt je onderaan deze pagina. We proberen hiermee een objectief beeld te geven, gebaseerd op meer dan één oordeel. Als de meningen op een bepaald punt duidelijk van elkaar verschillen zullen we deze beiden vermelden.

Deze nieuwe Chromecast review van reviews wordt regelmatig bijgewerkt.
De laatste update was op 7-10-15 | 15:30  

Opmerking: in buitenlandse reviews wordt de Chromecast vaak vergeleken met de Roku mediastreamer. Deze is in Nederland niet te koop, dus die vergelijking voegt voor Nederland weinig toe.

Gebruikerservaringen

Minstens net zo belangrijk als de mening van deskundigen is wat gebruikers zelf vinden. We houden de reviews van gebruikers op een aantal sites in de gaten en hebben die hieronder samengevat.

Positieve punten:

 • Zeer scherp beeld; HD
 • Gebruiksgemak – eenvoudige installatie
 • Spotify ondersteuning
 • Multiplayer games
 • Mooie combinatie met Synology en Plex
 • Betere WiFi – meer bereik / veel sneller
 • Minder wachttijd bij starten cast
 • Vormgeving: kabel past altijd

Negatieve punten:

 • Geluidskwaliteit / afspelen Dolby 5.1
 • Youtube performt slechter dan bijv. Plex en Netflix

Chromecast 2 review

Uiterlijk – design

De nieuwe Chromecast heeft een behoorlijk ander uiterlijk dan zijn voorganger. Hij heeft de vorm van een schijf met daaraan een flexibele HDMI-kabel. Dit heeft een praktische voordeel. De eerste Chromecast bleek in de praktijk niet in iedere TV te passen door ruimtegebruik, dat probleem doet zich nu niet meer voor.

De nieuwe Chromecast is verkrijgbaar in drie kleuren. Leuk, maar het voegt eigenlijk niets toe bij een apparaat dat je 9 van de 10 keer niet eens ziet als het achter in de TV zit.

De achterkant van de Chromecast 2 is magnetisch. Hierdoor kun je de HDMI aansluiting op de achterkant klikken wat makkelijk is bij het opbergen.

Bediening

De Chromecast is niet te gebruiken met een afstandsbediening en er is ook geen bediening mogelijk via het scherm van de televisie. Google houdt hiermee vast aan het principe dat mobiele devices bedoeld zijn om de Chromecast mee te bedienen. Voor sommigen is dit een tekortkoming omdat ze gewend zijn om alle apparaten met een afstandsbediening te bedienen, voor jongeren is het geen enkel probleem omdat zij gewend zijn om zo’n beetje alles op hun telefoon te doen.

WiFi

De Chromecast beschikt niet over een ethernet-aansluiting dus je kunt hem alleen draadloos met je netwerk verbinden. WiFi op de Chromecast 2 is beter dan op de Chromecast 1. Heb je met je je Chromecast 1 vaak last van een slechte WiFi verbinding dan is dit dé reden om de Chromecast 2 te kopen. De Chromecast 2 kan zowel op 2.4Ghz als 5Ghz werken. Het is aan te raden 5Ghz. te gebruiken als je daar over beschikt, want dit geeft een betrouwbaardere verbinding.

Vernieuwde Chromecast app

Tegelijk met de Chromecast opvolger is ook een vernieuwde Chromecast app uitgebracht. Deze app – die ook met de Chromecast 1 werkt – is een behoorlijke verbetering ten opzichte van de vorige app. Met name de zoekfunctie is een welkome toevoeging. Je zoekt naar een film of uitzending en je krijgt een overzicht van de geïnstalleerde apps waarmee je deze kunt bekijken. Als je vervolgens een keuze maakt zal de desbetreffende app worden gestart. Je moet in die app dan nog wel op de cast-knop drukken.

Een andere toevoeging is dat je naar Chromecast-compatible apps kunt zoeken. Dit is een mooie manier om apps te vinden waarmee je nog meer met je Chromecast kunt doen.  De apps die al op je device geïnstalleerd zijn worden niet in de resultaten getoond.

Verder is in de app de Backdrop functie verder uitgebreid, Over Chromecast backdrop (screensaver, sfeerstand) is een apart artikel beschikbaar.

Video kwaliteit

De video kwaliteit is prima, net als bij de Chromecast 1. Er is geen verschil tussen beide apparaten waar te nemen. De nieuwe Chromecast ondersteunt geen 4K resolutie, maar dit zal voor de meesten geen probleem zijn aangezien 4K content nog een zeldzaamheid is. Bovendien: mag je 4K ondersteuning verwachten bij een apparaat dat nog geen 40 Euro kost?

Audio kwaliteit

Net als bij de oude Chromecast streamt de nieuwe Dolby Digital en Dolby Digital Plus surround geluid als hij direct op een HDMI receiver is aangesloten. Natuurlijk alleen als de app het ook ondersteunt en als het beeldmateriaal beschikt over surround geluid.

Apps

Alle apps die er op dit moment zijn kun je zowel met de Chromecast als de nieuwe Chromecast gebruiken.

Casting

Het mirroren van een heel scherm is nog steeds alleen mogelijk bij Android en bij de Chrome browser. Dat is jammer, maar Google kan daar niet veel aan doen.

Conclusie

Ook de nieuwe Chromecast is nog steeds de goedkoopste oplossing om je TV te veranderen van een domme in een slimme TV. De toepasbaarheid is verhoogd door het toevoegen van nieuwe content partners als Spotify.

De verschillen zijn misschien voor bezitters van een oude Chromecast niet groot genoeg om de Chromecast 2 aan te schaffen. Als je een onstabiele WiFi verbinding met je Chromecast hebt, is er genoeg reden de nieuwe Chromecast te kopen. Maar je kunt jezelf natuurlijk altijd het excuus geven dat je een tweede Chromecast in je huis nodig hebt, of een extra Chromecast voor op reis.

Geraadpleegde Chromecast reviews

Hands on: Chromecast 2 review – Techradar

Google Chromecast (2015) review – CNET

1 reactie

Klik hier om te reageren

 • Ik begrijp niet goed dat hij in de receiver gestoken moet worden voor surround geluid. Als de tv met HDMI is verbonden met de receiver moet dit ook volstaan.